czwartek, 29 marca 2012

Batonik fitness



Jak widać moja faza owsiankowa ma się dobrze :) Tym razem było to bardzo zdrowy, pyszny i mocno otrębowy batonik. Z dodatkiem suszonych wiśni - rewelacja! Idealne na śniadanie, jak i do popołudniwej kawy. POLACAM!


SKŁADNIKI:
80 g otrębów owsianych
120 g zarodków pszennych
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
1/2 szklanki suszonych wiśni
3 łyżki cukru brzozowego
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/3 szklanki oleju

W jednym naczyniu łączymy składniki suche, w drugim mokre. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą.
Blaszkę o średnicy ok.20 x 20 wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy masę otrębową. Wciskamy łyżką w dno.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
Gdy masa lekko przestygnie, kroimy na kawałki. Batoniki przechowywać w szklanym słoiku, nawet po kilku dniach są nadal pyszne!

6 komentarzy:

  1. Ale super przepis! Muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię bardzo takie batoniki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dziś robię ciasteczka musli :) Twoje fitness - mmm te orzeszki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na zdrową przekąskę;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, jak ja lubię takie batoniki!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. fitness, a taki apetyczny ! :)
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń