czwartek, 15 marca 2012

Owsiane ciastka z żurawiną



Weszłam w fazę owsiankową... jak nakręcona piekę ciagle ciastka i batoniki z płatkami owsianymi, otrębami, słonecznikiem... bardzo zdrowo :) Zapewne niebawem mi przejdzie i przeskoczę na coś innego ;) Efektem fazy zaawansowanej są te ciasteczka: kruche, delikatne, idealnie słodkie i z mnóstwem żurawiny. Jedna z najlepszych, które zrobiłam. Koniecznie spróbujcie!


SKŁADNIKI:
125 g masła
40 g cukru brzozowego (lub około 70 gram cukru zwykłego)
1 jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
140 g mąki orkiszowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczeni
a 100 g płatków owsianych
50 g pestek słonecznika
100 g suszonej żurawiny



Masło rozpuścić i przestudzić. Następnie utrzeć je mikserem z cukrem. Dodać aromat waniliowy i jajko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi i dodać do masy maślano-jajecznej. Wymieszać. Na koniec dodać słonecznik i żurawinę. Z ciasta mokrymi rękami formować kulki mniej wiecej wielkości orzecha włoskiego. Blachę wyłożyc papierem do pieczenia i układać ciastka. Spłaszczyć mokrą łyżką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.

SMACZNEGO :)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciastka, pyszne i zdrowe:) Kocham żurawinę więc te wypieki jak najbardziej do mnie przemawiają:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Z żurawiną muszą być pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam owsiane! uzależniają strasznie :)
    p.s. świetny pomysł na blog. ja sama od dłuższego czasu myślę, nad drugim, "zdrowszym" - teoretycznie jest już nawet założony, ale boje się, że nie podołam obu

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja postanowiłam spróbować. Dział z kuchnia light był juz przeładowany ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam, ale zdrowe, to to nie jest. Smaczne, pewnie :) Ale ja robię ciasteczka owsiane bez tłuszczu i słodzę musem z daktyli oraz sokiem jabłkowym i raczej nie dodaję mąki. Czyste, zdrowiutkie ciastka owsiane :) Smaczne, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń