piątek, 27 kwietnia 2012

Ciastka owsiane z herbatą



Herbaciany placek owsiany tak szybko zniknął i tak bardzo zasmakował, że musiałam wrócić do tego przepisu. Tym razem jako ciastka. Przepis lekko zmodyfikowałam i wyszły przepyszne, wilgotne i miękkie ciasteczka. Lekkie, zdrowe i mocno błonnikowe!Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty.


SKŁADNIKI:
suche:
1 1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka otrąb pszennych
1/2 szklanki zarodków pszennych
1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1/4 szklanki siemienia lnianego
8 łyżek cukru brzozowego (lub koło 12 zwykłego)
1 łyżka cynamonu
1 łyżka sody oczyszczonej
mokre:
250 ml herbaty Irving TEA SPA Vital Energy(wystudzonej)
2 jajka
50 g oliwy (dałam oliwę z oliwek)
100 ml maślanki

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Do wykonania tego ciasta nie potrzeba miksera, wszystko mieszasz drewnianą łyżką.
Suche składniki wsyp do dużej miski i wymieszaj. Mokre składniki wlej do wysokiego do naczynia i wymieszaj je widelcem.
Następnie połącz zawartość obu naczyń, wymieszaj drewnianą łyżką jedynie do połączenia się składników.
Dużą, prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką nakładaj ciasta w dość dużej odległości od siebie, bo wyrosną. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie ciastka wyciągnij i przestudź.


2 komentarze:

  1. przepyszne ciastka:) własnie je upiekłam, nie miałam co prawda tej herbaty i użyłam herbaty cynamonowej, ale efekt i tak jest genialny! na pewno jeszcze sięgnę do tego przepisu. Polecam!

    OdpowiedzUsuń