piątek, 20 kwietnia 2012

Herbaciane orzeźwienie z grejpfrutem





Konkurs z herbata Irving bardzo mnie ucieszył. Kocham takie wyzwania, zwłaszcza, że to jedna z moich ulubionych marek herbat.
W ten weekend mam zamiar przeprowadzić lekka dietę oczyszczającą i ta propozycja będzie dobrym początkiem... Świeża sałatka z komosą ryżową, którą bardzo lubię, grejpfrutem, granatem i bakaliami.
Zamiennie można użyć kaszy kuskus i innych owoców, które mamy pod ręką.
Smak sałatki zaskoczył mnie bardzo pozytywnie: aromatyczna i lekka z delikatnym aromatem herbaty tropikalnej i zapachem mięty...
Polecam...do dobrej herbaty :)

SKŁADNIKI:
1/2 szklanki kaszy quinoa (komosa ryżowa)lub kus-kus
1,5 szklanki herbaty Irving Tropical with a hint of mint
2 grejpfruty
1/2 owocu granatu
4 suszone figi
garść rodzynek
garść orzechów laskowych
cukier trzcinowy lub brzozowy
cukier
listki mięty

Zaparzyć 1,5 szklanki herbaty Irving tropical with a hint of mint.
Suszone figi zalać 1/2 szklanki gorącej, świeżo zaparzonej herbaty. Odstawić na pół godziny.
Quinoa wsypać do garnka, zalać pozostałą częścią herbaty i gotować na średnim ogniu około 12-13 minut, (opcjonalnie kus-kus zalać herbatą i odstawić do napęcznienia).
Ugotowaną kaszę ostudzić.
Grejpfruty umyć, przekroić w poprzek na pół, następnie wydrążyć środek. Na patelni rozpuścić 2 łyżki cukru, położyć na nim połówki grejpfrutów i skarmelizować.
Miąższ grejpfruta oczyścić z błon, podzielić na mniejsze kawałki. Pestki granata wydrążyć.
namoczone figi pokroić na kawałki, orzechy lekko posiekać.
Ostudzona kaszę łączymy z grejpfrutem, pestkami grantu, figami, rodzynkami i orzechami. Delikatnie mieszamy i ewentualnie dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym lub brzozowym.
Przygotowaną sałatkę przełożyć do wydrążonych połówek grejpfruta i udekorować listkami mięty.
Schłodzić w lodówce około godziny.






1 komentarz:

  1. mmm, bardzo apetycznie wygląda!
    widzę, że nie tylko ja w ten weekend oczyszczam się na grejpfrutowo : )

    OdpowiedzUsuń