wtorek, 24 kwietnia 2012

Spring rolls z zieloną herbatą



Kolejna lekka, herbaciana propozycja. Świeże warzywa, łosoś i makaron sojowy zawinięte w delikatne arkusze papieru ryżowego. Wspaniałe finger food na każdą okazję!

SKŁADNIKI:
3 łyżki herbaty Irving Green Superior
1 op. makaronu sojowego
200 g wędzonego łososia w plastrach
1 awokado
1 świeży ogórek
1 op. papieru ryżowego
1 pęczek rzodkiewek
1 op. kiełków słonecznika
szczypiorek

Herbatę zalewamy około 0,5 litra wrzącej wody, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Herbatę odcedzamy i zalewamy nią makaron sojowy. Po 3-4 minutach makaron odcedzić na sicie, pozostawiając przy tym herbatę.
Warzywa umyć i obrać. Awokado, ogórka pokroić w długie słupki, rzodkiewki przekroić na pół.
Arkusze papieru ryżowego zwilżyć zieloną herbatą i położyć na desce. Na papierze na środku układamy plaster łososia, ogórek, awokado, rzodkiewkę, kiełki i makaron sojowy. Boki zwijamy do środka i dokładnie zawijamy w roladkę jak tradycyjne sajgonki. W 2 miejscach przewiązujemy spring rollsy szczypiorkiem.
Podajemy z dodatkiem sosu sojowego lub słodkiego sosu chilli.




Spring rolls możemy także przekroić na kawałki i podać jako "chińskie sushi" :)



5 komentarzy:

  1. Aż mi ślinka cieknie na sam widok!
    Pięknie wygląda - kolorowo i wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Osobliwe, ciekawe jak smakuja... ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachęcam do udziału w konkursie :) http://maxymonium.blogspot.com/2012/04/obiecany-konkurs-urodzinowy-nagrody.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Angie! znów mnie raczysz tymi cudnymi smakołykami:) Ale mi się to podoba, może na przystawkę na Komunię by się nadało?:) Hmmm...

    OdpowiedzUsuń
  5. aż korci żeby wyciągnąć po nie łapki :)

    OdpowiedzUsuń