piątek, 11 maja 2012

Placuszki z płatków owsianych



Pyszne, lekkie i mocno owsiane placuszki. Ja jadłam posmarowane powidłami, a moje dziecko posypane cukrem pudrem ze świeżymi owocami. Doskonała odmiana dla tradycyjnych naleśników czy pan caków, smaczne na ciepło jak i na zimno. Polecam!


SKŁADNIKI:
1 szklanka płatków owsianych
1/4 szklanki mąki razowej
300 g jogurtu naturalnego
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta cynamonu



Płatki owsiane wymieszać z jogurtem i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie dodać jajko i oliwę.
Wszystkie składniki suche wymieszać razem i połączyć z resztą składników.
Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać placuszki. Smażyć z obu stron na średnim ogniu - ja smażyłam na patelni ceramicznej bez dodatku tłuszczu.





3 komentarze:

  1. Ja też ostatnio mam fazę na płatki :) Placuszki wyglądają obłędnie, koniecznie muszę spróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. na śniadanko idealne!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię tego typu placuszki, kiedyś jadałam je często, ale ostatnio jakoś wyleciały z mej głowy

    OdpowiedzUsuń