niedziela, 3 czerwca 2012

Lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami



Eksperyment zakończony sukcesem :) Smaczne i lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami. Jedliśmy na drugie śniadanie - ja z kawą, synek ze szklanką mleka. Może w smaku nie powali Was na kolana, ale to fajna alternatywa dla osób na diecie lub propozycja na coś "lżejszego" niż tradycyjne placki z owocami. Ciasto jest wilgotne, niezbyt słodkie i proste do wykonania. Polecam :)

SKŁADNIKI:
3 jajka
3 łyżki cukru (lub 2 łyżki fruktozy czy jak u mnie cukru brzozowego)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki zarodków pszennych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g truskawek


Rozdziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, następnie kolejno dodawaj żółtka. Mąki wymieszaj razem z zarodkami i proszkiem i wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj.
Truskawki umyj, obierz i przekrój na pół.
Blaszkę o wymiarach ok.20x20 wysmaruj tłuszczem i ułóż truskawki przekrojoną stroną do dołu. Truskawki zalej ciastem.
Wsadź do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
Ciasto wystudź, obróć truskawkami do góry i posyp cukrem pudrem lub fruktozą.

SMACZNEGO :)



9 komentarzy:

  1. mmm ;]
    klasyka w najlżejszym i najbardziej kuszącym wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z zarodkami pszennymi jeszcze nie jadłam. Super pomysł na uzdrowienie tradycyjnego ciasta :)

    Co dziś zjem na śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  3. ohh jaka ja mam ochote na ciasto z truskawkami (:

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie. Czy mozna to ciasto wykonać w wersji bez zarodków pszennych. I gdzie je można kupić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie,ze mozesz zarodki pominac (bedzie wtedy najzwyklejszy biszkopt) lub dodac np. Otreby pszenne. Zarodki mozna dostac w kazdym wiekszym supermarkecie. Ja polecam marki Kupiec. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. czy zamiast cukru można wykorzystać miód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. osobiście bym nie próbowała takiej zamiany, najlepiej użyć cukru brzozowego

      Usuń