piątek, 29 czerwca 2012

Razowe muffinki z czereśniami


Muffinki w zdrowszej wersji z mąką pełnoziarnistą, płatkami owsianymi i otrębami. Czereśnie doskonale dopełniają całości. Idealne na 2 śniadanie :)

SKŁADNIKI:
100 g mąki pszennej
100 g mąki razowej
50 g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki otrębów pszennych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru brzozowego lub fruktozy
1 jajko
250 ml mleka (dałam 1,5%)
4 łyżki oleju
kilkanaście czereśni


W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki suche, w drugim mokre. Połącz oba naczynia razem razem.
Ciasto nałóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Wciśnij 2-3 czereśnie do każdej muffinki (możesz lekko posypać cukrem demerara). Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 20 minut.
Poczekaj chwilę by lekko ostygły (trudne zadanie ;)), potem wyciągnij z formy i studź na kratce.



2 komentarze:

  1. pychota! porywam jedną na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne!
    zapraszam do udziału w mojej akcji "piekę pełnoziarniście" - zostało jeszcze kilka dni : )

    OdpowiedzUsuń