środa, 20 czerwca 2012

Tarta z ratatują na otrębowym spodzie




Dietetyczna tarta na otrębowo - serowym spodzie z warzywami i serem feta.
Uwielbiam tarty, ale tradycyjny spód niestety jest bardzo kaloryczny. Pokombinowałam i wyszło naprawdę fajne danie! Ciasto w smaku oczywiście nie dorównuje kruchemu ciastu, ale jest bardzo smaczną alternatywą. Jest miękkie i pulchne i w połączeniu z ratatują stworzyła naprawdę apetyczne danie. Bardzo lubię zapiekaną fetę, która doskonale pasuje do duszonych warzyw.
Dla wszystkich ciekawych eksperymentów kulinarnych i liczących kalorie ;)



SKŁADNIKI:
ciasto:
250 g białego sera (użyłam twarogu na serniki Presidenta)
6 łyżek otrębów pszennych
8 łyżek maki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
farsz:
1/2 papryczki chilli
1/2 bakłażana
1/2 cukinii
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1 papryka zielona
1 cebula
1 puszka krojonych pomidorów
100 ml soku pomidorowego
sól, pieprz, zioła
papryka ostra
olej



Cisto:
Serek homogenizowany wymieszaj z otrębami i odstaw na pół godziny.
Po tym czasie dodaj mąkę, sól i jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
Uformuj kule i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na dobrze podsypanym mąka stole (klei się) i wyłóż nim formę do tarty.
Ciasto wstaw do lodówki do czasu przygotowania ratatui.
Farsz:
Cebule obierz i pokrój w ćwierć plasterki. Papryczkę chilli drobno posiekaj.
Bakłażana, cukinie i papryki pokrój w większą kostkę.
Na rozgrzaną patelnie wlej oliwę, wrzuć cebulę, papryczkę i zeszklij. Po chwili dodaj paprykę i bakłażana. Wszystko podsmaż przez kilka minut, a następnie dodaj pomidory i sok pomidorowy. Delikatnie wymieszaj i duś na średnim ogniu. Po 10 minutach dodaj cukinię i duś kolejne 10 minut. Na koniec odparuj nadmiar płynu. Odstaw ratatuje z ognia.
Fetę pokrój w kostkę.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wsadź spód do piekarnika i podpiecz około 10 minut.
Następnie wyjmij i nałóż na niego przygotowany farsz. Na wierzchu ułóż kostki fety.
Wsadź ponownie do piekarnika i pieczo koło 20-25 minut, aż brzegi tarty się przyrumienią.
Wyjmij, odstaw na 5 minut i podawaj.
SMACZNEGO :)




3 komentarze:

  1. I kto powiedział, że na diecie nie da się dobrze zjeść:) tarta wygląda fantastycznie, a kolory boskie!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. czy twarog zwykly moze byc??

    OdpowiedzUsuń