wtorek, 3 lipca 2012

Lekki czereśniowy sernik na owsianym spodzie





Serniczek - eksperyment :)
Pozostało mi trochę ciasta po pieczeniu kruchych ciastek owsianych i pomyślałam, że idealnie pasowałoby na spód do sernika... (ale tutaj pasowałby każdy spód np. z ciastek Digestive). Potem była już tylko szybka improwizacja. Synek spisał się na medal drylując czereśnie, masę serową zrobiłam w 5 minut z tego co znalazłam w lodówce i po chwili ciasto było już w piekarniku!
Wyszedł pyszny, lekki sernik w wersji light!
Wilgotny, a my lubimy "mokre ciasta", z przepysznym sosem czereśniowym, który doskonale dopełnił całości.
Polecam bardzo gorąco!



SKŁADNIKI:
spód:
ciasto z tego przepisu
masa serowa:
400 g chudego serka twarogowego (użyłam Presidenta)
2 jajka
125 g cukru brzozowego lub fruktozy(lub 160 g zwykłego cukru)
1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka aromatu waniliowego
300 g czereśni
wierzch:
200 g kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru brzozowego lub fruktozy (lub 2 łyżki zwykłego cukru)
dekoracja:
200 g czereśni
1 łyżka cukru brzozowego lub fruktozy (lub 2 łyżki zwykłego cukru)
2 łyżki kisielu wiśniowego


Ciasto na spód rozwałkuj, wyłóż dno tortownicy i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. (Jeśli robisz spód ze zwykłych ciastek to też należy go lekko podpiec.)
Ok. 300 g czereśni wydryluj i zmiksuj blenderem.
Ser zmiksuj z cukrem, aromatem i skrobią ziemniaczaną. Dodaj jajka i krótko miksuj. Na koniec dodaj zmiksowane czereśnie. Całość delikatnie i krótko wymieszaj i wylej na ciasteczkowy spód.
Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 50 minut.
Kwaśną śmietanę wymieszaj z cukrem i posmaruj nią wierzch sernika. Wsadź do piekarnika na kolejne 10 minut.
Sernik wyjmij, wystudź i wstaw do lodówki na kilka godzin - u mnie chłodził się cała noc.
Pozostałe czereśnie przekrój na pół, pozbaw pestek i wrzuć do rondelka. Zalej je ok. 1/2 szklanki wody i zagotuj. Posłodź i podgotuj 4-5 minut.
Kisiel rozpuść w 1/4 szklanki wody, dodaj do kompotu czereśniowego i wymieszaj, aż masa zgęstnieje. Wystudź.
Wystudzony kisiel czereśniowy delikatnie nałóż na sernik i wsadź do lodówki na pół godziny do zastygnięcia.

SMACZNEGO :)




20 komentarzy:

  1. jak ujrzałam ten serniczek rozpłynęłam się!:D wygląda obłędnie! Delikatny, puszysty i kremowy.. jak ja uwielbiam serniki:D a twój jest wyjątkowy

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Takie improwizację poproszę częściej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis dodaje do akcji wspólne gotowanie na www.magicznykociolek.blox.pl :D tematem przewodnim byłe sernik

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędne!! Zdjęcia wyszły przepiękne, a sam serniczek jest boski! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam , smakowity lekki serniczek na upalne dni , pychotka !
    zapraszam na www.prettystrawberries.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Trzeba będzie w końcu zrobić sernik:) Twój wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znakomity, pysznie i cudnie wygląda ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ten syrop sciekający mmm

    OdpowiedzUsuń
  9. cudowny sernik, ten spływający syrop cudo.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne czereśnie, apetyczny syrop i wszystko w wersji light, czego chcieć więcej?

    OdpowiedzUsuń
  11. Jako ogromna fanka wszystkich serników na ten mam szczególną ochotę. Wygląda tak, że chciałoby się cały zabrać i zjeść w samotności i z nikim nie dzielić nawet jednym kawałeczkiem :)

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudnie wygląda, tak patrzę na te zdjęcie i mam na niego coraz większą ochotę, wspaniale ci wyszedł :D

    OdpowiedzUsuń
  13. nawet nie chcę wiedzieć jak to ciasto smakuje!
    zbyt łatwo można się uzależnić :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Łał, wygląda cudnie :) Uwielbiam czereśnie, w takim cieście muszą smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń