piątek, 27 lipca 2012
Ser domowy z wiśniami
Serek jogurtowy domowej roboty na stałe już zagościł w moim menu. Ostatnio proponowałam go w formie kulek z ziołami - przepis i wskazówki ze zdjęciami znajdziecie tutaj.
Tym razem pokusiłam się o wersje odchudzoną z dodatkiem wiśni. Wyszedł pyszny i lekki serek, który może stanowić doskonałą bazę do wszelkich dań i deserów. Wersja wiśniowa bardzo mi smakowała na śniadanko w towarzystwie wafelków ryżowych. Polecam :)
SKŁADNIKI:
500 g jogurtu naturalnego 1-1,5% tłuszczu (użyłam Bakoma)
szklanka wydrylowanych wiśni
fruktoza lub cukier brzozowy
Schłodzony jogurt naturalny dobrze wymieszaj.
Na sicie ułóż 2 warstwy gazy o małych oczkach, sito ustaw na garnku.
Jogurt delikatnie wylej na wyłożone gazą sito i wstaw do lodówki na około 12 godzin. Następnie serek przemieszaj i odstaw na kolejne 5-6 godzin.
Po wskazanym czasie przełóż ser do miski. Dodaj owoce i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj blenderem. Dosłodź do smaku i rozkoszuj się pysznym smakiem domowego sera...
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
zjadłabym taki serek! pycha!
OdpowiedzUsuńO, świetny pomysł. Mam ochotę na taki deser.:)
OdpowiedzUsuńhmm może użyję go dziś do moich naleśniczków :)
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy i najzdrowszy:)
OdpowiedzUsuńBanalnie proste, a jak smakowicie się zapowiada! :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała taki serek:)
OdpowiedzUsuńale ma piękny kolorek :)
OdpowiedzUsuńDomowy ser, ale super! koniecznie musze sprobowac ;)
OdpowiedzUsuńsuper, proste i na pewno pyszne - mam pytanie - gdzie mogę kupić fruktozę? a może można użyć stevii?
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie na rozdanie... i nie tylko :) http://wanna-be-tha-best.blogspot.com/2012/07/konkurso-rozdanie-czelendz-vlog.html#comment-form
Fruktozę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i większości dużych supermarketów.
UsuńA stewia jak najbardziej - nawet lepiej niż fruktoza.
Domowy ser i wiśnie brzmią bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuń