czwartek, 30 sierpnia 2012

Łosoś z grilla z sosem bazyliowym




Danie do którego zainspirował mnie bardzo udany stek z tuńczyka. Ryba lekko grillowana ( u mnie na patelni grillowej) z zewnątrz z półsurowym wnętrzem. Podana na świeżych liściach rukoli i polana pyszną oliwą ze świeżą bazylią. Polecam, bo ryba smakuje wybornie!

SKŁADNIKI:
2 plastry świeżego filetu łososia
2 garście listków bazylii
50 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz


Oliwę zmiksuj blenderem z 1/4 łyżeczki soli,odrobiną pieprzu i świeżymi listkami bazylii. Odstaw.
Łososia ułóż na patelni grillowej lub grillu bez tłuszczu i obsmaż po około 2 minuty z każdej strony. Ryba ma się tylko delikatnie ściąć z zewnątrz.
Łososia przełóż na rukolę i polej przygotowana oliwą.

Smacznego:)





8 komentarzy:

  1. uwielbiam łososia z grilla! najczęściej jadam go jednak w koperku, muszę następnym razem dać bazylię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny! I jeszcze z rukolą, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny jest taki łosoś, taki delikatny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łosoś i bazylia, samo zdrowie na talerzu, a do tego jakie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z przyjemnością informuję, że nominowałam Ciebie do Versatile Blogger Award :) Szczegóły u mnie na blogu no i na innych blogach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada wspaniale! Chociaz "moi" lubia bardziej wypieczonego "łosia", to wybralas moje ulubione polaczenie - losos z grilla, bazylia, rukola - wszystko, co kocham :) Ostatnio mam tak czesto lososia, ze az sie boje, czy go nie obrzydze rodzinie :D Pozwolisz wiec, ze sobie zgapie twoj pomysl - zawsze to jakas odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej! :) FYI, wylądowałaś na mojej liście nominowanych blogów ;) http://sweetcorner8.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html
    Miłego tygodnia! :)

    OdpowiedzUsuń