piątek, 21 września 2012
Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami
Bardzo szybkie i proste ciasto, bez dodatku jajek - na mące pełnoziarnistej i u mnie w wersji z cukrem brzozowym, który można zastąpić ewentualnie białym lub brązowym. Wilgotne o lekko orzechowym posmaku, z dodatkiem słodkich śliwek.
Zdrowsza i bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych ciast.
Ciasto zrobiło furorę u mnie w pracy więc serdecznie Wam polecam.
Godne i znacznie lżejsze zakończenie sezonu śliwkowego.
SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (użyłam razowej)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru brzozowego (lub 1 szkl. brązowego)
3/4 szklanki oleju (użyłam oleju kujawskiego tłoczonego na zimno)
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 kg odpestkowanych śliwek
W jednym naczyniu wymieszaj suche składniki, w drugim mokre. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj łyżką - tylko do połączenia składników.
Ciasto przelej do tortownicy (moja o średnicy 24 cm)wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Na wierzchu ciasta poukładaj śliwki skórka do dołu i lekko wciśnij w ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na godzinę - piecz do suchego patyczka.
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pełnoziarniste i ze śliwkami - pychota. :) Szkoda, że nie mam śliwek.
OdpowiedzUsuńna oko widać, że pyszne, zdrowe i kolorowe!
OdpowiedzUsuńtakie ciasta lubie najbardziej <3 jesienne smaki i zapachy, ach!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo dobrze i na pewno przepysznie smakuje! A do tego jakie zdrowe :) Ściskam!
OdpowiedzUsuńŚliwki i cynamon, już sobie wyobrażam jak cudownie to pachnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie;)
OdpowiedzUsuńWyglada oblednie! Mam slabosc do pelnoziarnistych wypiekow.
OdpowiedzUsuńto ciasto musi być pyszne ,bo tak wygląda , i ma śliweczki i jeszcze zdrowe ,ah mniam !
OdpowiedzUsuńojej wyglada bardzo apetycznie ..... musze sprobowac to ciasto upiec!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego przepisu szukałam:). Wczoraj upiekłam to ciasto. Wyszło rewelacyjnie. Poza tym - robi się mega szybko.
OdpowiedzUsuńPiekę już chyba 10 raz z podwójnej porcji. Ciasto było już nawet na spływie kajakowym. Zamiast białej mąki daję razową i tylko 3/4 szklanki brązowego cukru. Pychota! Przepis przekazany dalej.
OdpowiedzUsuńOooooo, taak, było boskie. Było wszystkim, czym sobie wyobrażałam, że będzie. Doskonałe. Właśnie zamierzam zrobić po raz kolejny :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto dalam maki razowej pszennej i po pol szklanki owsianej i ryzowej.zostalo mi tez z batonikow musli dwa zoltka to wrzucilam bo szkoda wyrzucac...polecam.cisto pyszne.pieknie wyroslo.szkoda ze nie moge wkleic tu fotki..
OdpowiedzUsuńTo ciasto to u mnie hit.
OdpowiedzUsuńCiasto pieczesz w jakiej funkcji Góra dół?
OdpowiedzUsuńO matulku.... Jakie wyszło pyszne! Najprostsze ciasto świata i w dodatku taka pychota. Mniam!
OdpowiedzUsuń