piątek, 28 września 2012

Pieczony pstrąg z miodem i migdałami


Mój ulubiony przepis na pstrąga. Danie jest niesamowicie aromatyczne i wyjątkowe. Pstrąg pieczony w piekarniku w zalewie miodowej z chrupiącymi migdałami. Idealne danie na jesień - delikatne i rozgrzewające...Koniecznie spróbujcie...przepyszne...

SKŁADNIKI:
2 duże wypatroszone pstrągi
1/2 cytryny
2 łyżki masła
świeże zioła: ja użyłam pietruszki, rozmarynu i szałwii

ZALEWA:
1/4 szklanki białego wina
1 łyżka sosu pomidorowego
sok z pół cytryny
1,5 łyżki miodu
1/2 szklanki płatków migdałowych

Pstrągi umyj, osusz i natrzyj wewnątrz i zewnątrz solą.
Cytrynę pokrój w plasterki.
Do wewnątrz ryby włożyć kilka plasterków cytryny i zioła.


Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Formę żaroodporną wysmaruj masłem.
Ryby umieść w naczyniu i polej stopionym masłem.
Do kubka wlej wino i wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny. Następnie dodaj sos pomidorowy i płatki migdałowe.
Rybę wstaw do piekarnika na 8 minut i po tym czasie przewróć ją na druga stronę i polej przygotowaną zalewą. Piecz razem 15 minut.

4 komentarze:

  1. Miód do ryby jakoś do mnie nie przemawia. Z migdałami lubię, ale filety. Skórę i tak usuwamy, więc dawanie na nią czegokolwiek jest niezbyt praktyczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wyglada;) i pewnie super smakuje;)

    OdpowiedzUsuń