wtorek, 25 września 2012

Sałatka z figami, mozzarellą i krewetkami



Sałatka z figami, mozzarellą i....krewetkami.
Połączenie raczej niecodzienne, ale jedząc ją w pracy na lunch aż zamruczałam ;P
Chrupiąca sałata lodowa, krewetki, delikatna mozzarella i słodkie, rozpływające się w ustach figi...
Połączenie które może lekko zadziwić, ale dla mnie obłędna w smaku...Pewnie przez te figi;) Spróbujcie koniecznie :)


SKŁADNIKI na 2 porcje:
1/2 sałaty lodowej
200 g gotowanych krewetek (użyłam mrożonych przelanych wrzątkiem)
1 kulka mozzarelli
2 figi
dressing: 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól


Sałatę pokrój w drobne paski i wrzuć do miski. Mozzarellę pokrój w kostkę.
Na sałacie ułóż ugotowane krewetki. Na wierzchu sałatki poukładaj pokrojoną figę.
Ocet wymieszaj dokładnie z oliwą i odrobiną soli (dałam 2 szczypty).
Sałatkę polej przygotowanym dressingiem przed podaniem.



4 komentarze:

  1. figi w sałatce? brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Figi i krewetki? To mnie totalnie zaskoczyłaś, przyznam szczerze. Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie, jeszcze się z takim nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń