niedziela, 30 września 2012

Szpinak z kiełkami


Kolejna propozycja na lekkie i wartościowe danie. Jedna z moich ulubionych potraw podczas diety oczyszczającej. Kiełki stanowią znakomite źródło żelaza, wapnia, magnezu oraz składników mineralnych i witamin C, B1, B2,B6,A,PP (soja).
Są antyutleniaczami, dodają energii i dobrze wpływają na układ nerwowy. Kiełki soczewicy dodatkowo zawierają miedź, cynk i fosfor, dobrze wpływają na stan zębów, są lekkostrawne i wzmacniają organizm.
Szpinak i kiełki: moc witam i minerałów. Samo zdrowie :)Polecam.


SKŁADNIKI:
200 g świeżego szpinaku
150 g mieszanki kiełków (u mnie soja ciecierzyca, soczewica, słonecznik)
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku


Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Lekko zeszklij i dodaj kiełki. Podsmaż razem przez 2-3 minuty i następnie dodaj umyty i osuszony szpinak.
Wymieszaj razem i duś do momentu, az szpinak "zwiędnie". Dopraw do smaku sola i pieprzem i podawaj natychmiast.



4 komentarze:

  1. Hmm, w takiej wersji szpinaku nie jadłam. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba pierwszy raz podoba mi się szpinak! :D:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne lekkie i proste : ) Kocham takie jedzenie 100 % zdrowe, dietetyczne i smaczne ; )

    OdpowiedzUsuń