wtorek, 30 października 2012

Lekki i zdrowy deser dyniowy!



Lekki, smaczny i zdrowy deser z dodatkiem musu dyniowo - jabłkowego. Jeden z najsmaczniejszych sposobów na wykorzystanie dyni!
Deser możemy jeść na podwieczorek, ale także jako pełnowartościowe śniadanie.
Pięknie wygląda, jest słodki, zdrowy, pyszny i dietetyczny :)
Polecam!



SKŁADNIKI:
200 g dyni
1 duże jabłko
250 g jogurtu naturalnego
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrębów granulowanych
1 łyżka orzechów włoskich]
3 łyżki cukru brzozowego lub fruktozy
2 goździki
szczypta cynamonu
miód do smaku



Dynie pokrój w kostkę, zalej 1/2 szklanki wody, dodaj cukier i goździki. Gotuj do miękkości – około 20 minut. Odlej wodę i wyjmij goździki.
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Jabłka dodaj do dyni i podduś razem do miękkości.
Następnie zmiksuj owoce i ostudź.
Jogurt naturalny posłodź łyżeczka miodu.
W szklaneczce lub słoiku nałóż warstwę musu, 2 łyżki płatków osianych i warstwę jogurtu. Następnie nakładamy kolejne 2 warstwy mus dyniowy, płatki i jogurt.
Wierzch deseru posypujemy otrębami granulowanymi i orzechami.
Podajemy schłodzony.

SMACZNEGO :)




PRZYPOMINAM O NOWYM KONKURSIE NA BLOGU Z REWELACYJNYMI NAGRODAMI
- szczegóły TUTAJ

10 komentarzy:

  1. Cudnie podany :) W smaku zapewne też nie zawodzi, póki mam dynię, będę praktykować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wygląda , dyniowego deserku jeszcze nie jadłam ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie się prezentuje w tym słoiczku:) lubię takie desery, wolę zjeść czasami taki niż kawał ciasta kremowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. już mam ochotę szamać taki deserek ze słoika na uczelni ;) pewnie zagryzłabym jakimś sorbetem z Grycana, bo: 1)mam bzika na ich pinkcie, 2)lubię kontrasty ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. W tym słoiczku aż się prosi o zabranie do pracy czy szkoły :-) Ślicznie wygląda.
    Powiesiłam Cię u siebie na blogu, żeby być na bieżąco z Twoimi pysznościami :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudnie sie prezentuje w tym słoiku:) zamknąć, postawić przed sobą i patrzeć, bo jeść szkoda;)

    OdpowiedzUsuń
  7. swietnie wyglada ;) tylko gdzie ja dostane cukier brzozowy? a myslisz, ze na góre mozna machnąć lody? np ozrechowe :>? bo grycan robi takie, ze nie moge sie oprzec :>:> a co za różnica lody czy normalne :>

    OdpowiedzUsuń