poniedziałek, 22 października 2012
Sałatka z brokułami i wędzonym łososiem
Sałatka w sam raz na jesień. Połączenie brokuł, szpinaku i wędzonego łososia jest po prostu doskonałe! Do tego podprażone pestki słonecznika. Pyszne i zdrowe!
SKŁADNIKI:
3-4 różyczki brokuła
2 garście świeżego szpinaku
2 łyżki pestek słonecznika
80 g wędzonego łososia
dressing: 1 łyżeczka łagodnej musztardy, 1 łyżeczka octu winnego, 3 łyżeczki oliwy
W garnku zagotuj wodę i lekko posól. Brokuła wsadź do wody na około 3-4 minuty, wyjmij i zahartuj zimną wodą. Ostudź na sicie.
Ostudzone różyczki brokuła podziel na mniejsze kawałki. Wędzonego łososia pokrój na mniejsze kawałki.
Na talerzu rozłóż szpinak, ułóż brokuła i pokrojone kawałki łososia.
Na suchej patelni podpraż słonecznik i posyp sałatkę.
W szklaneczce rozmieszaj musztardę z octem, dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj.
Polej sałatkę dressingiem przed podaniem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie, a jeszcze jakie pyszne. :)
OdpowiedzUsuńświetna kompozycja smaków!:))
OdpowiedzUsuńsmakowicie;)
OdpowiedzUsuńpysznie, zdrowo, kolorowo!:) mniam!
OdpowiedzUsuń