piątek, 30 listopada 2012

Dietetyczne ciasteczka sezamowe - bez mąki!




Zainspirowana jednym z przepisów na ciastka sezamowe wg diety strukturalnej postanowiłam spożytkować zalegające w lodówce białka. Przepis bardzo prosty i bardzo szybkie, a afekt miłe zaskakujący. Ciasteczka po wyjęciu z pieca są chrupiące na zewnątrz, miękkie i wilgotne w środku. Pyszne!
Na drugi dzień robią się miękkie i lekko klejące dlatego nie należy ich trzymać w woreczkach czy zbyt szczelnie zamkniętych pojemnikach. Ale szanse, że wytrzymają do kolejnego dnia są naprawdę niewielkie. Polecam bardzo gorąco te ciasteczka, naprawdę pyszna alternatywa do tradycyjnych, wysokokalorycznych ciastek.



SKŁADNIKI:
2 białka
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki płatków owsianych górskich np. Kupiec
5 łyżek sezamu
1 łyżka oliwy (użyłam Monini extra vergine Delicato)



Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę, dodaj cukier i miksując na najniższych obrotach dodaj sezam, płatki owsiane i na koniec oliwę.
Na blaszkę nakładaj łyżką płaskie ciasteczka, wyrównaj powierzchnię łyżką.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 12-15 minut.
Ciasteczka lekko przestudź i jeszcze ciepłe zdejmij z blachy.

Smacznego :)



8 komentarzy:

  1. bardzo mi przypadły do gustu:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. http://asmileoflife.blogspot.com/2012/11/znizka-25-na-mrozony-jogurt-w-feel-chill.html
    Zniżka do feel the chill - zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie będzie to przeszkadzało całości, jeśli zamiast oliwy użyję łyżki oleju? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bezproblemowo może być olej. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Ile takie jedno ciasteczko moze miec kalorii?:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam sezam :) mam już ochotę na te ciasteczka... ile mniej więcej ich wyszło z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają! Chyba i ja zacznę wstawiać zdrową żywność na swojego bloga... :D

    OdpowiedzUsuń