poniedziałek, 5 listopada 2012

Łosoś na szpinaku w kaparowym sosem





Dzisiaj mam dla was wyśmienitą propozycję na rybę. I dla odmiany: znowu łosoś ;) Nie lubię ryb mrożonych więc zawsze kupuje tylko te, które dostępne są świeże.
Zatem kolejna propozycja na lekkie, aromatyczne i zdrowe danie. Łosoś duszony w białym winie z pysznym, lekko kwaskowym sosem kaparowym, z dodatkiem ogórka konserwowego. W tej postaci naprawdę smakuje wyśmienicie!


SKŁADNIKI:
300 g świeżego łososia ze skórą
rukola
1/4 szklanki białego wina
1/2 cytryny
zioła prowansalskie
Sos kaparowy:
200 g gęstego jogurtu naturalnego
1 duży ogórek konserwowy
2 łyżki kaparów
sól, pieprz, czosnek



Rybę umyj i osusz, skrop sokiem z cytryny i posyp ziołami prowansalskimi.
Patelnię teflonową mocno rozgrzej i połóż na niej rybę (na suchej patelni). Obsmaż lekko z dwóch stron, a następnie połóż filet na patelni skórą do dołu, wlej wino i duś na małym ogniu około 7-8 minut.W razie konieczności dolej odrobinę wina.
Zdejmij rybę z ognia.
Ogórek pokrój w małą kostkę. Jogurt przelej do miseczki i dodaj do niego pokrojonego ogórka, odcedzone z wody kapary. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
Usmażoną rybę ułóż na liściach świeżego szpinaku, sałaty lub rukoli. Polej sosem kaparowym i natychmiast podawaj.

Smacznego :)




7 komentarzy:

  1. łosoś i szpinak, to połączenie zawsze się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się pomysł na sos, musi idealnie komponować się z łososiem, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie podany łosoś:)
    bardzo mi się podoba to połączenie

    OdpowiedzUsuń
  4. ale się rozmarzyłam :) wszystko co lubię... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla sosu chapeau bas - odkryłam na nowo kapary :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sos kaparowy...mmmmmniam! Łosoś wiadomo - klasyk:)

    OdpowiedzUsuń