czwartek, 8 listopada 2012

Pierogi leniowe w wersji light





Pierogi leniwe w wersji light? Czy to możliwe? Oczywiście, że tak! Uwielbiam leniwe i oczywiście najlepsze są takie w typowym barze mlecznym z cukrem i masełkiem, ale jak chcemy zdrowo i dietetycznie się odżywiać to te pierogi są naprawdę bardzo smaczną alternatywą. Spróbujcie sami i oceńcie. Ja gorąco polecam :)

SKŁADNIKI:
250 g chudego twarogu (najlepiej, gęstego mielonego - ja użyłam ZOTT 0%)
1 jajko
2 łyżki otrębów pszennych
Jogurt bezcukrowy do polania pierogów


Twaróg dokładnie wymieszaj z jajkiem i otrębami. Odstaw na 10 minut.
W garnku zagotuj wodę. Mokrymi rękami formuj kulki i wrzucaj na gotująca wodę. Gdy pierogi wypłyną wyjmuj delikatnie łyżką cedzakową.
Podawaj z jogurtem.



10 komentarzy:

  1. ooooo, to są przysmaki którym brakuje mi w czasie diety :)
    zrobię w weekend z przyjmenością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :D Kilka razy robiłam taką wersję leniwych i bardzo mi posmakowały. Chyba trzeba to powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie twarogowe kluseczki ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. próbowałam dzisiaj zrobić te leniwe i nie skleiły mi się.. :/ czy może mi ktoś powiedzieć, dlaczego tak się stało...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle, ze kwestia sera jakiego uzylas. Najlepiej wychodza z sera mielonego jak na sernik zott lub Emilki. Robilam je wiele razy i nigdy nie mialam z tym problemu...
      Przykro mi, ze Ci nie wyszly :(

      Usuń
    2. ok, dziękuję :) spróbuję jutro jeszcze raz :)

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny blog i wspaniałe przepisy. Dziękuję za cudowne i smaczne inspiracje! ;-)

    OdpowiedzUsuń