niedziela, 11 listopada 2012

Placki ziemniaczane w wersji light




Placki ziemniaczane na diecie? Czy placki ziemniaczane mogą być zdrowe?
Ależ dlaczego nie :)
Moja propozycja na placki ziemniaczane to danie szybkie,proste i smaczne. Do tego lekkie, zdrowe i sycące. Bez dodatku mąki czy tłuszczu. Bardzo gorąco polecam.

SKŁADNIKI:
1 duży ziemniak (ok. 200 g)
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka otrębów pszennych
dodatki:
jogurt naturalny gęsty
wędzony łosoś
sałatka, rukola lub roszponka



Ziemniak ubierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij wodę. Dodaj jajko, otręby, sól i wszystko dokładnie wymieszaj.
Patelnie teflonową lub ceramiczną dobrze rozgrzej i łyżką nakładaj placki (nie za grube). Jeśli masz dobrą patelnie, to nie ma konieczności wlewania jakiegokolwiek tłuszczu.
Placki smaż na złoto z dwóch stron.
Usmażone ułóż na sałacie, posmaruj łyżką jogurtu i obłóż kawałkami wędzonego łososia.

Smacznego :)



10 komentarzy:

  1. Placki ziemniaczane i łosoś? Odważne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie spotykane w większości dobrych restauracji serwujących placki ziemniaczane. Bardzo smaczne zresztą :)

      Usuń
  2. Świetne placki łososiem,uwielbiam lekką kuchnię:)zapraszam do siebie na serniczek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smażone na tłuszczu na pewno są smaczniejsze, ale wierzę, że i te są pyszne. Zwłaszcza że mamy łososia na dodatek.

    OdpowiedzUsuń
  4. oj ja takie robie ale tradycyjne z łososiem i śmietana, do tego duża ilość surówek :) pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Angie, nominowałam Cię do nagrody Liebster Blog. Mam nadzieję, że będziesz miała ochotę i czas, aby wziąć udział w zabawie :) Pozdrawiam serdecznie!

    http://na-dobre.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, muszę spróbować. Wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń