piątek, 16 listopada 2012

Zapiekanka z łososia w liściach szpinaku




Improwizowane danie z łososia, które mnie totalnie zachwyciło swoim smakiem i wyglądem. Robiąc je nawet nie przypuszczałam jak wspaniale wyjdzie! Nawet nie umiem tego dania odpowiednio nazwać więc niech będzie to wykwintna zapiekanka z łososia owinięta w liście szpinaku. Danie niezwykle proste do wykonania,lekkie, zdrowe, smaczne, aromatyczne i o wspaniałym wyglądzie. Z całą pewnością zachwyci nie jedno oko i podniebienie... Bardzo gorąco polecam!

SKŁADNIKI:
1 op. szpinaku o dużych liściach (200g)
500 g świeżego filetu z łososia
2 białka
sól, pieprz
cytryna



Szpinak dokładnie umyj i osusz. Naczynie żaroodporne wysmaruj dobrze masłem i poukładaj w nim duże liście łososia - szczelnie by liście na siebie zachodziły:


Świeży filet z łososia pokrój w bardzo drobne kawałki. Część pozostałego szpinaku (około połowę) drobno pokrój. Posiekanego łososia, szpinak i białko umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Wlej kilka kropli cytryny, posól i popieprz do smaku.
Przygotowaną masę delikatnie wyłóż do naczynia wyłożonego liśćmi szpinaku:


Potrawę przykryj dość ściśle pozostałymi liśćmi szpinaku:



Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (u mnie termoobieg). Potrawę wstaw do piekarnika na około 30 minut.
Po tym czasie wyjmij i wystudź przez około 5 minut. Następnie danie przykryj talerzem, odwróć do góry dnem i wyłóż na talerz.
Pokrój na kawałki i podawaj.

SMACZNEGO :)


15 komentarzy:

  1. Wow, co za oryginalny pomysł! Nie wpadłabym na zrobienie takiej zapiekanki. Musi być dobra... Szpinak i łosoś to idealne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł, uwielbiam i szpinak i łososia :) mam tylko pytanie, czy nie jest to lekko mdłe danie? Szpinak zawsze dosyć ostro traktuję czosnkiem, ale jakoś do łososia mi on nie pasuje....
    Zrobię na pewno :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne połączenie :) Jedno z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow te liście szpinaku wyglądają jak kapusta! takie duże:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł!
    ekstra wygląda i na pewno też tak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie!!!! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam , to musi być mega smaczne <3

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam szpinak więc koniecznie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam połączenie łososia i szpinaku, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo fajny pomysł i przepis. Gratuluję wygranej - należało Ci się :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczny przepis! Wyglada to tak, że ma sie ochote zjeść natychmiast i... duuużo :)

    Gratuluje wyróżnienia w konkursie z łososiem (zastanawiam sie, czy będziesz na warsztatach?)
    Pozdrawiam.
    Alicja w krainie garów

    OdpowiedzUsuń