środa, 28 listopada 2012

Zapiekanka z łososia





Zapiekanka z łososia i szpinaku - tym razem delikatny filet z łososia i świeży szpinak zapiekany w koklikach. Danie proste i wykwintne zarazem, lekkie i zdrowe, a przede wszystkim bardzo smaczne.
Idealne na przystawkę, obiad, kolację lub propozycja na zbliżające się święta...


SKŁADNIKI:
1 op. szpinaku (150g)
300 g świeżego filetu z łososia
1 białko
kilka sztuk paluszków surimi
sól, pieprz
cytryna



Szpinak dokładnie umyj i osusz. Następnie posiekaj na drobno. Surimi pokrój w niewielką kostkę.
Naczynie żaroodporne wysmaruj dobrze masłem.
Świeży filet z łososia pokrój w bardzo drobne kawałki. Posiekanego łososia, szpinak i i lekko roztrzepane widelcem białko umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Wlej kilka kropli cytryny, posól i popieprz do smaku.
Przygotowaną masę delikatnie wyłóż do naczynia żaroodpornego, na wierzchu poukładaj kawałki surimi.


Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Odczekaj parę minut , przewróć naczynie do góry dnem i zawartość wyłóż na talerz. Posyp koperkiem i podawaj.

Smacznego :)



5 komentarzy:

  1. super pomysł !! Bardzo mi się podoba zarówno sposób podania jak i zestaw smaków!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapitalny pomysl! Za surimi nie przepadam, ale zastapienie ich czyms innym nie jest przeciez zadnym problemem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! Podoba się:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń