poniedziałek, 7 stycznia 2013

Dietetyczna tarta ze szpinakiem


Wytrawne, dietetyczne mini tarty ze szpinakiem i serem ricotta. Kruche, delikatne i o  obniżonej wartości kalorycznej :)
Do połączenia ricotty i szpinaku chyba nikogo nie muszę namawiać. Bardzo smaczna i lekka przekąska, doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Ciasta wystarcza na 12 tartaletek, nadzienia na około 6 mocno nadzianych ;). Resztę ciasta wykorzystałam do tarty z innym, przepysznym nadzieniem... Post niebawem ;)


SKŁADNIKI:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
120 g gęstego chudego jogurtu naturalnego (użyłam greckiego light)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa szpinakowa:
200 g świeżego szpinaku
100 g ricotty
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku



Z mąki,proszku do pieczenia, jogurtu i jajka zagniataj elastyczne i jednolite ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wsadź do zamrażarki na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Szpinak podduś by zwiędł, dodaj posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz. Lekko przestudź i dodaj ricottę. Wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim tartaletki.
Ciasto nakłuj widelcem i połóż na nim pergamin i obciąż fasolą. Podpiecz w piekarniku 25 minut. Po tym czasie wyjmij, usuń fasolę i pergamin.
Na tartaletki nałóż masę szpinakową i wsadź do piekarnika jeszcze na 6-7 minut.
tarty lekko przestudź i podawaj.

Smacznego :)


13 komentarzy:

  1. mmm pyszności jestem fanką szpinaku!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny pomysl :) i zdrowy szpinak jako wypelnienie

    OdpowiedzUsuń
  3. znajdę u Ciebie mnóstwo inspiracji ... porozglądam się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. szpinak i ser, jak ja to lubię! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pobudziałaś mojej kubki smakowe phyy pychotka:))

    OdpowiedzUsuń
  6. z chęcia zjem,tym bardziej jak szpinakowa ;d pycha !

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam kiedyś podobną tartę i też zastąpiłam masło jogurtem. PYCHA <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pysznie to wygląda! Już mam plan na weekendowy obiad light:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam szpinak! Twoja propozycje to coś dla mnie. Super! Pozdrawiam ciepluchno :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis. Mam nadzieje, że można użyć dużego naczynia na tartę, takie standardowe białe szklane, żeby od razu zrobić posiłek dla większej ilości osób. Mam nadzieje, że wyjdzie równie dobrze jeśli zastąpię mąkę pszenną żytnią!

    OdpowiedzUsuń