piątek, 25 stycznia 2013

Dietetyczne ciasto jogurtowe z brzoskwiniami






Czy ciasto może być zdrowe i dietetyczne? Okazuje się, że tak! A do tego bardzo szybkie i proste do wykonania, świetnie wygląda i wspaniale smakuje!
Dietetyczne ciasto - na jogurcie owocowym, mące orkiszowej, na oleju rzepakowym bogatym w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, bez białego cukru - słodzony Ksylitolem, który gorąco Wam polecam, ze sporym dodatkiem płatków owsianych i słodkich brzoskwiń. Wszystko w godzinę na Waszym stole, bez użycia miksera. Słodycz bez wyrzutów sumienia - oczywiście umiar wskazany jest we wszystkim ;)
Ciasto jest moim przepisem autorskim, jest naprawdę bardzo smaczne, puszyste i ekspresowe do zrobienia. Gorąco Wam polecam!


SKŁADNIKI:
300 g mąki orkiszowej typ 700 (można dać pszenną)
150 g płatków owsianych błyskawicznych np. Kupiec
100 g Ksylitolu czyli cukru brzozowego (można zastąpić cukrem trzcinowym)
150 ml oleju rzepakowego
3 jajka
500 g jogurtu owocowego (użyłam brzoskwiniowy Jogobelli)
15 g proszku do pieczenia(3 łyżeczki)
1 mała puszka brzoskwiń


Piekarnik nagrzej do 180 stopni (u mnie termoobieg).
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj łyżką. Następnie dodaj jogurt, olej i jajka. Wymieszaj łyżką drewnianą tylko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy ok.24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
Wyrównaj powierzchnie.
Brzoskwinie dobrze osącz z syropu, pokrój na plastry i poukładaj na cieście.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę - ciasto musi zbrązowieć, ale patyczek może być lekko wilgotny, ale nie mokry. Ciasto jest lekko wilgotne w środku.
Po upieczenu ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź.

Smacznego :)



17 komentarzy:

  1. A mi z ciasta jogurtowego zawsze wychodzi zakalec :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie jogurtowe jakoś lubią ;)
      W tym cieście ważne jest by ciasto było bardzo gęste i by zbyt długo go nie mieszać.
      pozdrawiam!

      Usuń
  2. mniam!
    wygląda przepysznie!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja jogurtowego z kolei jeszcze nie robiłam. Zachęcasz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, uwielbiam takie ciasta! ;)
    Ciekawe czy wyszłoby na mące razowej?

    OdpowiedzUsuń
  5. to już wiem co dziś będę robić... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda przepysznie! :) zrobię na pewno ;) a nie orientujesz się ile jeden kawałek może mieć mniej więcej kcal?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A można użyć jogurt naturalny zamiast owocowego? (staram się unikać cukru ...)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że możesz. Sprawdź jedynie czy nie będzie konieczne dodanie jeszcze ksylitolu. To jest ciasto i powinno być choć trochę słodkie :)
      pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dziękuję:) Ale ja bardzo lubię słodkie ciasta (nawet za bardzo:P ) dlatego ograniczam cukier w swoim jadłospisie ;) Dodam więcej ksylitolu :D

      Usuń
  8. A wyjdzie też na innych mąkach? (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam z innymi, ale na mąkach z glutenem typu 500- 700 powinno wyjść.

      Usuń
  9. Czy można zastąpić czymś olej? Albo wymieszać z czymś? Strasznie go dużo

    OdpowiedzUsuń