środa, 30 stycznia 2013

Królik w sosie śliwkowym





Królik w sosie śliwkowym - danie, który koniecznie musi się znaleźć na Waszych stołach!
Na początku jednak napiszę, że nie jest to post sponsorowany :)
Kilka dni temu otrzymałam paczkę z ALMY z produktami FOOD & JOY.
Produkty marek własnych jakoś do tej pory nie sprawdzały się w mojej kuchni, ale jakością i smakiem produktów Food & Joy jestem zachwycona! Szukałam inspiracji na przepis, w którym mogłabym wykorzystać jak najwięcej produktów z tej linii i znalazłam u Asi na Kwestii Smaku.
Wybór padł na królika, którego bardzo lubię ze względu na smak, delikatność i walory odżywcze.
Królika przyrządziłam w sosie śliwkowym i podałam z ziemniaczanymi włoskimi gnocchi oraz sałatą.
Królik duszony był w winie z dodatkiem powideł, suszonych śliwek, rodzynek i pomidorów w puszce właśnie Linii Food & Joy. Efekt - delikatne, niezwykle aromatyczne i pełne smaku danie. Danie, do którego zapewne wrócę jeszcze nie raz. Gorąco Wam polecam!


SKŁADNIKI:
ok. 1 kg tusza królika pokrojonego na 8 gastronomicznych części
1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów (użyłam Food&Joy)
3 łyżki dobrych powideł śliwkowych (użyłam Food&Joy)
3 goździki
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1/4 łyżeczki rozmarynu (dałam suszony)
starta skórka z 1/2 pomarańczy
300 ml czerwonego wytrawnego wina
200 g suszonych śliwek bez pestek (użyłam Food&Joy)
50 g rodzynek (użyłam Food&Joy)
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
sól
pieprz
oliwa




Pokrojonego na części królika opłucz i osusz, lekko posyp solą.
Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż kawałki królika z obu stron po kilka minut.
Usmażone kawałki przełóż do głębokiego garnka.
Na patelnię (po smażeniu królika) wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek pokrojony na 2-3 części. Smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty. Następnie dodaj powidła śliwkowe oraz przyprawy: goździki, imbir, cynamon, rozmaryn oraz skórkę z pomarańczy. Wymieszaj razem z cebulką.
Następnie dodaj pomidory z puszki i podsmaż razem przez 5 minut.
Garnek z królikiem postaw na ogniu, wlej 300 ml czerwonego wina oraz 300 ml wody. Królik powinien być przykryty. Dodaj zawartość patelni i zagotuj. Duś na średnim ogniu przez około 45 minut, a następnie dodaj suszone śliwki oraz rodzynki i duś przez kolejne 20 minut.
Gdy królik będzie miękki wyjmij go wraz z suszonymi śliwkami delikatnie na talerz. Sos z rodzynkami zmiksuj blenderem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Skrobię ziemniaczaną rozpuść w 1/4 szklanki wody i dodaj do sosu. Zagotuj.
Królika podawaj ze śliwkami i sosem.
Królik smakował doskonale także podgrzany następnego dnia.
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. o mamo jakie pyszności! Francja elegancja:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze królika, ale przepis brzmi obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń