wtorek, 8 stycznia 2013
Lekki kurczak curry z ryżem i ananasem
Lekkie, ale pełnowartościowe jednogarnkowe danie. Ryż basmati, pierś kurczaka, cząstki ananasa, rodzynki i migdały - wszystko w delikatnym, kremowym jogurtowym sosie curry... Rozgrzewające danie idealne na zimę, a także po świątecznym łasuchowaniu :)
SKŁADNIKI:
1 woreczek ryżu basmati
2 piersi z kurczaka (Ok. 300 g)
4-5 plastrów ananasa (użyłam świeżego, ale może być konserwowy)
2 łyżki rodzynek
1 łyżka płatków migdałowych
100 g gęstego jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka curry
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
sól, pieprz
oliwa
Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie.
Jogurt wymieszaj z curry, cynamonem i imbirem.
Kurczaka pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć kurczaka. Podsmaż do miękkości.
Do kurczaka dodaj pokrojonego w kawałki ananasa, ryż, rodzynki i migdały. Delikatnie wymieszaj. Dodaj jogurt wymieszany z przyprawami i wszystko chwile podgrzej delikatnie mieszając.
Zdejmij danie z ognia, dopraw do smaku solą, pieprzem i podawaj.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To musi być bardzo aromatyczne danie i na pewno pyszne! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńrobię bardzo podobnego kurczaka, pysznie smakuje:)
OdpowiedzUsuńNie wygląda to danie rewelacyjnie ale połączenie tych smaków musi być pyszne mniam:)
OdpowiedzUsuńciekawe połaczenie;)
OdpowiedzUsuńMozna smazyc na oliwie ,? Wyglada jak mamina potrawka zryzem kurczakiem :)
OdpowiedzUsuń