wtorek, 29 stycznia 2013

Śniadanie Mistrzów: komosa ryżowa z figami i mlekiem


Komosa ryżowa czyli quinoa w wersji śniadaniowej! Komosa to doskonałe źródło wapnia, żelaza, fosforu, wit. E i witamin z grupy B. Bez problemu można ją dostać w większości sklepów ze zdrową żywnością i w niektórych sieciach hipermarketów. Takie śniadanie to świetna odmiana dla typowej "owsianki" - zdrowe i odżywcza, dająca energii na cały długi poranek. Polecam wstępne przygotowanie już wieczorem dnia poprzedniego.

SKŁADNIKI:
1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
1 szklanka mleka
2 suszone figi
szczypta cynamonu


Komosę ryżową ugotuj wg przepisu na opakowaniu, ze szczyptą soli - w reguły proporcja 1:2(jedna część komosy na 2 części wody).
Figi suszone zalej połową szklanki gorącej wody i odstaw (najlepiej na całą noc)
Kilka łyżek ugotowanej komosy wsyp do garnka, dodaj mleko,cynamon, pokrojoną na kawałeczki namoczoną figę i podgrzej.
Można dosłodzić do smaku syropem z agawy czy miodem.
Podawaj ciepłą :)

Smacznego dnia!


7 komentarzy:

  1. Pyszne, zdrowe śniadanie :) Bardzo lubię tę kaszę.

    OdpowiedzUsuń
  2. figi, pycha! dobrze, że mi o nich przypomniałaś :D

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadłam komosy.
    ale myslę, że bym się w niej rozsmakowała.

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, że jadłam już dziś śniadanie. Uwielbiam figi, to moje ulubione słodycze! A ich zestawienie z komosą wydaje się super pomysłem, gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepisy, od dziś jestem stałym bywalcem. Muszę nadrobić zaległości, szczególnie że szukam inspiracji na pyszne i lekkie posiłki, od kiedy wzięłam się za siebie :)

    Pozdrawiam
    Aga

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny blog !!
    Zapraszam też na mojego :) Może znajdziesz tam też coś ciekawego.
    http://dietaprzedslubem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń