piątek, 22 lutego 2013

Ciastka owsiane z amarantusem - bez mąki, cukru i tłuszczu



Ciastka owsiane z amarantusem - bez mąki, cukru czy tłuszczu... pytanie co zatem w nich jest? Same zdrowe składniki. Oprócz płatków owsianych, poppingu z amarantusa mają jogurt naturalny,syrop z agawy i jajko. Amarantus to wyjątkowe zboże zawierające dobrze przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe ,skwalen, wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor oraz witaminy A i E, błonnik. Warto włączyć go do codziennej diety.
Konsystencja ciastek jest raczej bezproblemowa do formowania, a ciastka są zdrową, pełną witamin i składników mineralnych przekąską do kawy czy na drugie śniadanie. Są miękkie i wilgotne, mało słodkie. Myślę, że dobrym pomysłem byłoby dodanie do nich suszonych owoców lub orzechów dla poprawy smaku i następnym razem zapewne wypróbuje takiej wersji:)


 SKŁADNIKI:
100 g płatków owsianych górskich Kupiec
50 g poppingu amarantusa
100 g syropu z agawy (można zastąpić miodem)
100 gg jogurtu naturalnego
1 jajko

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta mokrymi rękoma  formuj kulki wielkości orzecha w włoskiego i układaj na blaszce. Kulki spłaszczaj łyzka moczoną w wodzie. Wstaw do piekarnika na około 15 minut - ciastka muszą mieć zloty kolor.

Smacznego :)





11 komentarzy:

  1. rewelacyjne!:) samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają, bardzo lubię takie zdrowe ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. są genialne ! muszę je mieć ,muszę je zrobić ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Cały czas takie robię, tylko że z suszonym mixem owoców bardziej słodkie a nie pakuję tam wcale szklanki cukru :)
    Nie dodaję jajka, tylko płatki zalewam na noc mlekiem (łatwiej się formują), dzięki czemu są zwarte, chrupkie nie są ale bardzo smaczne ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm, super przepis :) muszę koniecznie wypróbować i pokazać mojej siostrze, którą próbuję do odstawienia tradycyjnych słodyczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. genialne!
    a wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. czy jeśli dajemy miodu to też 100g ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zobiłam te ciasteczka, są pyszne w smaku :-) dziękuje za przepis. Zapraszam również do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam ciasteczka ale wyczuwalny jest dość mocno ziemisty posmak. Można go jakoś zniwelować?

    OdpowiedzUsuń