poniedziałek, 4 lutego 2013

Dietetyczne ciasto na maślance z ananasem




Po wielkim sukcesie ciasta dietetycznego z brzoskwiniami z tego przepisu postanowiłam ulec namowom i przygotować podobne ciasto, ale dodatkowo jeszcze z mąki pełnoziarnistej. Czyli mamy mąkę orkiszową pełnoziarnistą, olej rzepakowy bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, maślankę i zamiast cukru białego -brzozowy. Ciasto w smaku jest naprawdę smaczne, ale trochę się kruszy. Jak widać nie da wszystkiego, ale próbować będę nadal :) A może coś zasugerujecie? :)


SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
1 szklanka mąki orkiszowej razowej typ 2000
1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych np. Kupiec
1 szklanka cukru brzozowego - można dać np.Demerara
1 szklanka oleju rzepakowego
300 ml maślanki
2 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 puszka ananasów w kostce (320g owoców)
cukier Demerara do posypania - np. z linii Food and Joy


Wszystkie suche składniki umieść w misce i wymieszaj. Wszystkie mokre składniki umieść w wysokim naczyniu i wymieszaj.
Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki, dodaj kawałki ananasa i wymieszaj tylko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Wierzch ciasta posyp cukrem Demerara i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę. Ja po 30 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, bo szybko się przypiekało.

Smacznego :)



9 komentarzy:

  1. takie ciacho przyda się po tłustym czwartku :D

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się to ciasto! chyba zrobię w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smaczny przepis, polecam
    http://www.dietowanie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ mi dietetyczne... mnóstwo mąki jak na mój gust :/ no i ten olej :( ale olej i tak mniej kaloryczny od masła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie nie umiem upiec ciasta bez maki, cukru i bez tluszczu... Ale wszelkue sugestie milo widziane :)

      Usuń
    2. Maka orkiszowa to nie pszenna :) jest o wiele zdrowsza wiec wybor bardzo dobty. Olej rzepakowy owiele lepszy od tluszczu w margarynie, proponuje poczytac o zdrowym odzywianiu (do Karoliny) jednakze faktycznie zmniejszylabym ilosc tych skladnikow. Ograniczyc sie do jednej szklanki maki i 1/3 oleju .. albo do maki zmielic platki owsiane ;) chetnie zrobie takie ciasto

      Usuń
  5. Czy oby na pewno olej lepszy od masła???
    Do Ciast trzeba używać oleju rafinowanego,czy zdajecie sobie sprawę co to faktycznie jest?Lepszy najbardziej kaloryczny tłuszcz,czy to kokosowy-jesli chcemy wegańskii,a jeśli nie,to masło,czy do smażenia tylko smalec,czyli tłuszcze nie poddane rafinacji i wysokiej temp,inaczej są one dla nas prostą drogą do chorób serca i nie tylko.

    OdpowiedzUsuń