poniedziałek, 4 lutego 2013
Dietetyczne ciasto na maślance z ananasem
Po wielkim sukcesie ciasta dietetycznego z brzoskwiniami z tego przepisu postanowiłam ulec namowom i przygotować podobne ciasto, ale dodatkowo jeszcze z mąki pełnoziarnistej. Czyli mamy mąkę orkiszową pełnoziarnistą, olej rzepakowy bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, maślankę i zamiast cukru białego -brzozowy. Ciasto w smaku jest naprawdę smaczne, ale trochę się kruszy. Jak widać nie da wszystkiego, ale próbować będę nadal :) A może coś zasugerujecie? :)
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
1 szklanka mąki orkiszowej razowej typ 2000
1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych np. Kupiec
1 szklanka cukru brzozowego - można dać np.Demerara
1 szklanka oleju rzepakowego
300 ml maślanki
2 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 puszka ananasów w kostce (320g owoców)
cukier Demerara do posypania - np. z linii Food and Joy
Wszystkie suche składniki umieść w misce i wymieszaj. Wszystkie mokre składniki umieść w wysokim naczyniu i wymieszaj.
Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki, dodaj kawałki ananasa i wymieszaj tylko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Wierzch ciasta posyp cukrem Demerara i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę. Ja po 30 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, bo szybko się przypiekało.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
takie ciacho przyda się po tłustym czwartku :D
OdpowiedzUsuńpodoba mi się to ciasto! chyba zrobię w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńsmaczny przepis, polecam
OdpowiedzUsuńhttp://www.dietowanie.pl/
rany, poproszę takie! ^^
OdpowiedzUsuńależ mi dietetyczne... mnóstwo mąki jak na mój gust :/ no i ten olej :( ale olej i tak mniej kaloryczny od masła :D
OdpowiedzUsuńNo nie nie umiem upiec ciasta bez maki, cukru i bez tluszczu... Ale wszelkue sugestie milo widziane :)
UsuńMaka orkiszowa to nie pszenna :) jest o wiele zdrowsza wiec wybor bardzo dobty. Olej rzepakowy owiele lepszy od tluszczu w margarynie, proponuje poczytac o zdrowym odzywianiu (do Karoliny) jednakze faktycznie zmniejszylabym ilosc tych skladnikow. Ograniczyc sie do jednej szklanki maki i 1/3 oleju .. albo do maki zmielic platki owsiane ;) chetnie zrobie takie ciasto
UsuńCzy oby na pewno olej lepszy od masła???
OdpowiedzUsuńDo Ciast trzeba używać oleju rafinowanego,czy zdajecie sobie sprawę co to faktycznie jest?Lepszy najbardziej kaloryczny tłuszcz,czy to kokosowy-jesli chcemy wegańskii,a jeśli nie,to masło,czy do smażenia tylko smalec,czyli tłuszcze nie poddane rafinacji i wysokiej temp,inaczej są one dla nas prostą drogą do chorób serca i nie tylko.