czwartek, 14 lutego 2013
Pasta z awokado i jajek
Pasta z awokado i jajek - nie tylko dla wielbicieli awokado :). Idealna do kanapek, ale także jako nadzienie do pomidorów czy jajek. Sprawdzi się jako przystawka do krakersów czy grissini. Awokado jest dość kaloryczne, ale jest to jedno z najzdrowszych warzyw. Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą obniżać poziom szkodliwego cholesterolu LDL, dają uczycie sytości oraz przyspieszają metabolizm. Awokado zawiera witaminy: A, C, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, cholinę, a poza tym jest bogaty w potas, wapń, fosfor, cynk i selen - czyli w jednym warzywie mamy pakiet niezbędnych składników odżywczych takich jak tłuszcze, witaminy, minerały i proteiny. Zatem sięgnięcie po awokado od czasu do czasu - nadaje się doskonale jako smarowidło, dodatek do sałatek czy zapiekania. Polecam gorąco :)
SKŁADNIKI na 2 porcje:
1 miękkie i dojrzałe awokado
2 jajka
1/2 małej cebuli
sok z 1/2 limonki
sól, pieprz, zioła (np. do sałatek)
Jajka ugotuj na twardo i obierz. Ostudzone jajko i cebulkę pokrój w drobną kostkę.
Awokado rozduś widelcem, dodaj sok z limonki i wymieszaj. Dodaj jajko i cebulę, posól i popierz oraz dopraw ziołami do smaku. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego :)
Jedna porcja zawiera ok. 180 Kcal
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wczoraj trzymałam w ręce awokado, ale jednak nie wzięłam, a gdybym kupiła to od razu poleciała bym wypróbowac przepis! Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńczasami robię pastę z awokado ale jeszcze jajek do niej nie dodawałam:) muszę spróbować w nowej wersji:)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ta pasta, to połączenie smaków :) będę musiała zrobić i spróbować!
OdpowiedzUsuńNie jestem przekonana do łączenia avocado z jajkami, ale wypróbuję przepis ;) Avocado już leży i czeka na swoją kolej :D
OdpowiedzUsuńPycha! Wczoraj podobną na śniadanko zrobiłam i zjadłam :)
OdpowiedzUsuńpierwszy raz miałam styczność z awokado, nie przypadł mi do gustu smak samego, ale pasta jest wyśmienita:)
OdpowiedzUsuńA jak długo może stać ta pasta w lodóweczce?
OdpowiedzUsuńZe wzgledu na jajka mysle, ze dobrze by bylo ja skonsumowac do 3 dni... U mnie nawet 2 nie przetrzymala ;)
UsuńO to super :) chodzi mi o to czy moge wieczorem przygotowac zeby do rana wytrzymala, ale skoro tak to bez problemu :)
UsuńJest pyszna :)
OdpowiedzUsuń