wtorek, 19 lutego 2013

Płatki ryżowe na mleku z owocami






Płatki ryżowe na mleku z owocami to moje śniadanie z dzieciństwa - idealne na tą porę roku i aurę za oknem... Płatki można przygotować na mleku, wodzie czy soku owocowym z najróżniejszymi dodatkami. Ja dodałam odrobinę musu jabłkowego do płatków i cynamonu oraz kilka owoców znalezionych w lodówce.
Pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie. Zapewni niezbędną energię do walki z zimą ;) Polecam gorąco!

SKŁADNIKI:
50 g płatków ryżowych Kupiec
1 szklanka mleka
2 łyżeczki cukru brzozowego (lub innego dowolnego)
2 łyżki musu jabłkowego
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka pestek słonecznika
dowolne owoce do dekoracji: u mnie physalis i pestki granatu
Płatki ryżowe wsyp do garnka i zalej mlekiem. Zagotuj , dodaj cukier, cynamon i gotuj 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj mus jabłkowy i dokładnie wymieszaj.
Płatki zdejmij z ognia i przelej do miseczki, udekoruj dowolnymi owocami, posyp pestkami słonecznika.

Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam je, są przeepyszne,takie delikatne!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. płatki ryżowe na mleku - mniam ! i owoce <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne śniadanko :))) gdybym miała bliżej do sklepu, to bym już popędziła po płatki ryżowe :)))
    dziękuję za fajną inspirację :) wypróbuje na pewno!
    pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastycznie wygląda to Twoje śniadanie :) a ja chyba jeszcze nie jadłam tego pomarańczowego owocu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam płatki ryżowe :) Smakują delikatniej niż ryż, i na śniadanie to one są według mnie lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie wygląda to śniadanie, kolorowo i wiosennie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ładne zdjęcia i płatki musiały smakować idealnie :)

    OdpowiedzUsuń