wtorek, 26 lutego 2013

Pieczone buraki

Źródło:internet

Pieczone buraki to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek lub podstawa do zup. Pieczone w piekarniku w folii aluminiowej zachowują intensywny kolor, są jędrne i soczyste.
Buraki to warzywo lekkostrawne, z dużą zawartością błonnika i  kwasu foliowego."Kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek; wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym; zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u rozwijającego się w łonie matki dziecka, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków; bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego, ..."
W buraku znajdziemy  dość dużo witaminy C, B6, niacyna,  ryboflawiny i witaminy A.
Z mikroelementów burak wyróżnia się duża zawartością manganu, magnezu, potasu, fosforu i żelaza.

Barszcze i soki z buraków obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają ją oraz mają działanie zasadotwórcze. Polecane osobom w których diecie jest dużo mięsa i przetworów zbożowych.
Buraki są idealne do zup, dań głównych oraz wszelkiej maści sałatek.


WYKONANIE:

Buraki umyj i oczyść (nie obieraj).  Zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Bardzo duże buraki piecz około 1 godziny.
Po ostygnięciu buraki obierz ze skóry.



4 komentarze:

  1. To tak wystarczy gdzieś z boku w piekarniku buraka jednego czy dwa położyć przy okazji pieczenia ciasta , chleba , czy mięsiwa - i będzie "dwa w jednym " :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak! Z kozim serem są obłędne! Do tego orzeszki pini i sos balsamico! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię buraczki :) Takie pieczone muszą smakować naprawdę dobrze :)

    OdpowiedzUsuń