czwartek, 28 lutego 2013
Sałatka z krewetkami i awokado
Krewetki to moje ulubione owoce morza, które smakują mi w każdym połączeniu - na słodko, słono, pikantnie, na ciepło i zimno, smażone, gotowane... Tym razem gotowane krewetki w zestawieniu ze słodką pomarańczą, dojrzałym awokado i gorzkawą rukolą... Dodatkiem są orzechy włoskie i miodowy dressing...
Smak, do którego na pewno powrócę. Zdrowa, pełna witamin i składników mineralnych sałatka - idealna na lunch czy kolację. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI na 2 porcje:
1 op. rukoli
1 pomarańcza
1/2 awokado
3-4 łyżki orzechów włoskich
dressing: sok z 1/2 pomarańczy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka octu z białego wina, 4 łyżki oliwy z oliwek
Krewetki oczyść i osusz. Pomarańcze pokrój na cząstki, awokado pokrój na ćwierć plasterki.
W szklance umieść sok pomarańczowy, miód i ocet i dokładnie rozmieszaj. Dodaj oliwę i mieszaj do połączenia składników.
Wszystkie składniki poukładaj na talerzu, polej przygotowanym dressingiem i posyp orzechami.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Krewetki wyglądają przepysznie, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńpołączenie idealne:) zaproś mnie na taką sałatkę proszę;)
OdpowiedzUsuńserdecznie zapraszam :) nawet bym pojechała po świeże krewetki :)
Usuńwygląda bardzo kolorowo i smakowicie:) jak dla mnie połączenie idealne ale chyba sama bym jadła taką sałatkę, nikt u mnie w domu po za mną nie lubi "robali":)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne i jednoczesnie oryginalne polaczenie. Lubie krewetki, wiec z checia przekonam sie, jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńLekkie i w sam raz na poprawę humoru:)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się pomysł na połączenie krewetek i awokado - do przetestowania
OdpowiedzUsuńUwielbiam avokado ( w każdej ilości i postaci) a z krewetkami - rewelacja!
OdpowiedzUsuńAwokado w sałatce brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuń