czwartek, 28 lutego 2013

Sałatka z krewetkami i awokado


Krewetki to moje ulubione owoce morza, które smakują mi w każdym połączeniu - na słodko, słono, pikantnie, na ciepło i zimno, smażone, gotowane... Tym razem gotowane krewetki w zestawieniu ze słodką pomarańczą, dojrzałym awokado i gorzkawą rukolą... Dodatkiem są orzechy włoskie i miodowy dressing...
Smak, do którego na pewno powrócę. Zdrowa, pełna witamin i składników mineralnych sałatka - idealna na lunch czy kolację. Polecam gorąco!


SKŁADNIKI na 2 porcje:
1 op. rukoli

1 pomarańcza
1/2 awokado
3-4 łyżki orzechów włoskich
dressing: sok z 1/2 pomarańczy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka octu z białego wina, 4 łyżki oliwy z oliwek

Krewetki oczyść i osusz. Pomarańcze pokrój na cząstki, awokado pokrój na ćwierć plasterki.
W szklance umieść sok pomarańczowy, miód i ocet i dokładnie rozmieszaj. Dodaj oliwę i mieszaj do połączenia składników.
Wszystkie składniki poukładaj na talerzu, polej przygotowanym dressingiem i posyp orzechami.

Smacznego :)




9 komentarzy:

  1. Krewetki wyglądają przepysznie, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. połączenie idealne:) zaproś mnie na taką sałatkę proszę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serdecznie zapraszam :) nawet bym pojechała po świeże krewetki :)

      Usuń
  3. wygląda bardzo kolorowo i smakowicie:) jak dla mnie połączenie idealne ale chyba sama bym jadła taką sałatkę, nikt u mnie w domu po za mną nie lubi "robali":)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne i jednoczesnie oryginalne polaczenie. Lubie krewetki, wiec z checia przekonam sie, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lekkie i w sam raz na poprawę humoru:)

    OdpowiedzUsuń
  6. podoba mi się pomysł na połączenie krewetek i awokado - do przetestowania

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam avokado ( w każdej ilości i postaci) a z krewetkami - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  8. Awokado w sałatce brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń