piątek, 8 marca 2013

Owsianka na mleku ryżowym z jabłkiem




Zima wróciła :(   Od rana postanowiłam rozgrzać się owsianką - tym razem przygotowaną na mleku ryżowym, ze startym jabłkiem i dużą dawką cynamonu.
Cynamon ma właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, wpływa na regulację poziomu cukru we krwi i pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL. Warto pamietać o jego dobroczynnych właściwościach planując swój jadłospis. Jeśli na śniadanie w chłodny dzień zjemy owsiankę z płatków owsianych, mleka czy jogurtu, jabłka, cynamonu to mamy zapewnioną energię na bardzo długi i chłodny poranek...

SKŁADNIKI:
3 łyżki płatków owsianych Kupiec
1 łyżka otrębów owsianych Kupiec
1 szklanka mleka (u mnie ryżowe)
1 jabłko
1/2 łyżeczki cynamonu
ew. miód , cukier brzozowy do smaku


Płatki owsiane i otręby umieść w garnku, zalej mlekiem i ugotuj do miękkości -ok. 5-6 minut.
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do owsianki, wymieszaj i podgotuj jeszcze minutę. Przypraw cynamonem i ew. miodem.
Jedz ciepłą ze uśmiechem :)

Smacznego :)




5 komentarzy:

  1. zdjęcie niczym z prawdziwej książki kucharskiej! Świetne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię owsianki na zbożowych mlekach, zawsze mają taki ciekawy posmak.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszność którą uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  4. owsianka niczym chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie zimą owsianka smakuje mi najbardziej. na mleku ryżowym jeszcze nie próbowałam, więc do przetestowania :)

    OdpowiedzUsuń