wtorek, 5 marca 2013
Pęczotto ze szpinakiem i groszkiem
Pęczotto czyli risotto z pęczaku ze szpinakiem i groszkiem. Świetnie pasuje z dodatkiem ryby czy jajka sadzonego, ale także jako samodzielne danie. Pęczak jest rodzajem kaszy jęczmiennej najmniej przetworzonej i dlatego zachowuje wszystkie cenne mikro i makroelementy: ma w swoim składzie niacynę, witaminy z grupy B, potas, fosfor, magnez i sporą dawkę błonnika. Do tego bogactwo witamin i składników mineralnych ze szpinaku i groszku. Istna wiosenna bomba witaminowa :). Bardzo odżywcze, treściwe danie, a do tego naprawdę smaczne. Polecam :)
SKŁADNIKI:
100 g pęczaku Kupiec
600 ml bulionu warzywnego
150 g świeżego szpinaku
1 mała puszka zielonego groszku
1 mały ząbek czosnku
Oliwa
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju ( 1 łyżeczka) i wrzuć szpinak. Podsmaż go, cały czas mieszając. Gdy „zwiędnie” dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Przestudź i zmiksuj blenderem. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebule i zeszklij, dodaj pęczak i podsmaż kilka minut cały czas mieszając.
Wlej odrobinę bulionu i ponownie wymieszaj.
Bulion dodawaj stopniowo, gdy kasza go wchłonie - wlej ponownie, mieszając przez cały czas.
Po około 20 minutach dodaj zmiksowany szpinak i duś dopóki kasza nie będzie al dente - dolewając cały czas bulion. Pęczotto musi być gęste i lekko al dente.
Dodaj zielony groszek i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Muszę spróbować, bo brzmi ultra pysznie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) Polecam gorąco :)
Usuńbrzmi nie tylko pysznie ale i zdrowo, chyba też się skuszę:)
OdpowiedzUsuńZachęcam i pozdrawiam :)
Usuńnazwa boska:D danie obłędne;)
OdpowiedzUsuńTez tak sądzę :)
Usuńzaraz robię ;)
OdpowiedzUsuńZatem smacznego :)
UsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :) Ale ja bym mocno optowała za użyciem mrożonego groszku bo jest dużo bardziej wartościowy (i na dodatek ładniejszy) - masz coś przeciwko, żebym tak zmodyfikowała Twój przepis i pokazała na swoim blogu?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że mrożony jest znacznie lepszy pod każdym względem, ale akurat nie miałam ;)
UsuńPrzepis oczywiście możesz wykorzystać, ale jest to mój autorki pomysł więc prosze o wskazanie źródła inspiracji :)
Oczywiście, że wskażę źródło inspiracji!
UsuńDziękuje :)
Usuńbardzo ale to bardzo mi się to danie podoba :)
OdpowiedzUsuńTo teraz tylko zostaje wypróbować :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńPęczotto wymiata:-) Muszę w końcu zrobić:-)
OdpowiedzUsuńnigdy tak nie jadłam ,ale zachęcająco wyglada i te składniki pyszne !
OdpowiedzUsuńnigdy jeszcze nie jadłam pęczaku, a to połączenie baaardzo mnie ciekawi :) tylko taka mała uwaga - pęczak może zawierać magnez, a nie magnes ;)
OdpowiedzUsuńIle mniej więcej kalorii ma to danie? Gramatura podana w przepisie ile to porcji? :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń