czwartek, 11 kwietnia 2013

Kaszotto z pieczarkami i szpinakiem



Kaszotto z kaszy jęczmiennej z pieczarkami i szpinakiem to moja wersja dania, które pojawiło się w magazynie Kuchnia. Dość mocno zmodyfikowane i uproszczone, bo ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu... Posiłki muszą być proste, szybkie, ale przy tym zdrowe i smaczne :) To danie z pewnością do takich należy. Lekkie i niskokaloryczne, bogate w składniki mineralne takie jak: potas, wapń, fosofor, magnez, żelazo, cynk, miedź oraz witaminę A,E, B1 i B2... I naprawdę świetnie smakuję! Polecam gorąco!

SKŁADNIKI na 2 porcje:
1 woreczek kaszy jęczmiennej (ok.125g) np. Kupiec
8 niedużych pieczarek
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
150 g świeżego szpinaku baby
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
500 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz i zioła do smaku


Cebulę pokrój jw kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. Kaszę wypłucz.
Na głębokiej patelni rozgrzej dobrze oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszaj. Dodaj kaszę i podsmaż przez kilka minut. Wlej białe wino. Gdy wino wyparuje wlej trochę bulionu i ponownie wymieszaj.
Bulion dodawaj stopniowo, gdy kasza go wchłonie - wlej ponownie, mieszając przez cały czas. Po około 15 minutach dodaj pieczarki. Wymieszaj i duś kaszę do miękkości. Na koniec dodaj szpinak i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku i podawaj.

Smacznego :)


Jedna porcja zawiera średnio:
energia: 207 kcal
białko: 5,8 g
węglowodany: 23,3 g
błonnik: 3,9 g
tłuszcze: 11 g


6 komentarzy:

  1. Robiłam ostatnio moje pierwsze kaszotto - pęczotto i powiem szczerze, że było pyszne. Jestem w szoku ponieważ unikałam kasz do tej pory sądząc, że mi nie smakują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny przepis. Jestem wielką fanką kasz!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie to musi byś smaczne! Moja ulubiona kasza, do tego szpinak i pieczarki :) Moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. super !! szpinak i pieczarki - bardzo lubię i do tego zdrowa kasza ;D fajny przepis !

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie jedzonko,
    dziękuję za smakowity przepis :*
    pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. To może roszponka lub rukola? Możesz dorzucić na sam koniec. Roszponkę stosunkowo łatwo kupić w większych sklepach i ma łagodny smak.
    A tak naprawdę to możesz przepis modyfikować bez końca i np. na koniec dodać fasolkę szparagową konserwową lub groszek, wszystko co zielone zawsze zdrowe i mile widziane :)

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń