poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Sałatka z selerem naciowym, ananasem i kurczakiem



Bardzo zdrowa, pełnowartościowa sałatka z białego mięsa (u mnie indyk) z selerem naciowym, świeżym ananasem, kukurydzą i orzechami włoskimi. Bez majonezu, a z pysznym jogurtem naturalnym. Bogata w pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne. Idealna na każda okazję.

SKŁADNIKI na 2 porcje
1 pierś z kurczaka lub sznycle z indyka (ok. 150g)
1/2 puszki kukurydzy
2 - 3 łodygi selera naciowego
3 plastry świeżego ananasa (możesz użyć z puszki)
2 łyżki orzechów włoskich
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (2% tłuszczu)


Kurczaka lub indyka ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ostudź i pokrój w kostkę.
Selera pokrój na plastry, ananasa na kawałki. Orzechy lekko posiekaj.
W misce wymieszaj odsączoną kukurydzę, kurczaka, seler i orzechy. W razie konieczności dopraw soilą i pieprzem. Podawaj wymieszana z jogurtem naturalnym.

Smacznego :)


 Jedna porcja zawiera średnio:
energia: 229 kcal
białko: 14 g
węglowodany: 26 g
błonnik: 4,5 g
tłuszcze: 4,5 g
cholesterol: 52 mg
 Sałatka zawiera: wit.:A, E, B1, B2, B12, B6,C oraz niacynę oraz sód, potas, fosfor, żelazo, magnez, cynk, mangan




5 komentarzy:

  1. wygląda tak zdrowo i wiosennie, że aż się napatrzeć nie mogę :) zajadam wzrokiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie kurczak , ananas i orzech włoski :) Jak dla mnie trochę egzotycznie ale smak na pewno jest interesujący :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie zrobilam ... no poprostuuu BAJKAA@!

    OdpowiedzUsuń