sobota, 18 maja 2013

Dietetyczny deser z rabarbarem




Lekki, dietetyczny deser dla fanów rabarbaru. Rabarbar przekładany masą serowo - jogurtową. Świetnie smakuje schłodzony - idealny na wiosenny podwieczorek. Polecam gorąco!

SKŁADNIKI:
3 łodygi rabarbaru (ok. 400g)
100 g jogurtu naturalnego 2%
100 g serka twarogowego 0%
1 duża łyżka płatków migdałowych
stewia lub cukier brzozowy


Obierz rabarbar i pokrój w plastry. Włóż do garnka i zalej 2 szklankami wody i zagotuj. Gotuj 2-3 minuty, posłodź do smaku. Zdejmij z ognia i studź.
Przestudzony kompot rabarbarowy przecedź przez sito. (Kompot do wypicia)
Serek wymieszaj z jogurtem i ewentualnie posłodź do smaku. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor.
W szklance układaj warstwami rabarbar i serek. Posyp migdałami.

Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:

energia: 155 kcal
białko: 11 g
węglowodany: 31 g
błonnik: 13 g
tłuszcze: 4,5 g
cholesterol: 16 mg


12 komentarzy:

  1. Bardzo lubię rabarbar :) W takim zestawieniu na pewno smakuje jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  2. ah, wszędzie ten rabarbar! kolej na mnie by wypróbować go po raz pierwszy. ciekawe czy mi posmakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmmmmmm deser idealny dla mnie:) lekko kwaskowy i orzeźwiający:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wczoraj jadłam go po raz pierwszy, i bardzo smaczny - taki kwaskowaty ;) fajny ten deser !

    OdpowiedzUsuń
  5. Lekko, zdrowo, pysznie ! Rabarbar dookoła wszędzie ale tutaj bardzo oryginalny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A myślałam, że rabarbar nie nadaje się do niczego oprócz ciasta :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję Wam bardzo. Deser jest pyszny i gorąco Wam polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda prosto i pysznie :) Jednak jedno mnie zastanawia a mianowicie wartość kaloryczna tego deseru. Stąd mam pytanie, jak Pani wyliczyła kalorie ugotowanego rabarbaru?
    Ogólnie gdy tak wziąć mniej więcej pod uwagę kalorie sera i jogurtu oraz migdałów to wydawałoby się, że będą przekraczać wartość 155 kcal. Możliwe, że czegoś nie wiem więc bardzo prosiłabym o odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie wartości obliczam w programie Dieta 5.0, serek uwzględniłam homogenizowany 0% gdzie 100g=52 kcal, migdały 5 g.
      pozdrawiam

      Usuń
  9. kurcze, nie moge się doczekać rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń