środa, 15 maja 2013

Kasza gryczana z warzywami czyli gryczotto






Kasza gryczana z warzywami - smaczny, zdrowy i aromatyczny posiłek - idealny na wiosnę! Warzywa są chrupiące i wspaniale komponują się z kaszą. Polecam Wam bardzo gorąco!

SKŁADNIKI na 4 porcje:
200 g kaszy gryczanej (użyłam prażonej Kupiec)
1 cukinia
1 por
3 marchewki
2 łodygi selera naciowego
100 g zielonego groszku
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 600 ml bulionu warzywnego


Wszystkie warzywa (poza groszkiem) umyj i oczyść. Cukinię pokrój w półplasterki, marchew, seler i por w plastry.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzuć kaszę. Zeszklij.
Wlej odrobinę bulionu i ponownie wymieszaj.
Bulion dodawaj stopniowo, gdy kasza go wchłonie - wlej ponownie, mieszając przez cały czas. Po około 10 minutach dodaj warzywa i duś razem z kaszą przez około 5 minut w razie konieczności dolewając bulion. Warzywa powinny pozostać chrupiące. Jeśli urywasz groszku z puszki dodaj go na samym końcu.
Dopraw gryczotto do smaku ziołami, pieprzem i ewentualnie solą. Podawaj gorące.

Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:

energia: 265 kcal
białko: 8 g
węglowodany: 48 g
błonnik: 8,6 g
tłuszcze: 6,7 g
cholesterol: 0 mg




9 komentarzy:

  1. pysznie, zdrowo, kolorowo, tak jak lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie no obłędnie to wygląda!!! uwielbiam twego bloga, bo zawsze znajdę coś dobrego w wersji dietetycznej!!! już wiem co zjem dziś na obiad :)


    zapraszam
    http://stylowakinga.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Hah, gryczotto pierwsza klasa :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis :) Zapraszam do udziału w akcji wegetariański obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha:) takie obiad to ja rozumiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ! Musze zrobić bo takiego smaka mi napędziłaś :)


    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham kaszę ! A w Twojej wersji jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdrowe,a do tego przepyszne.I jeszcze szybko sie robi.Lubie takie przepisy.Dzieki

    OdpowiedzUsuń