środa, 22 maja 2013

Kurczak w marynacie żurawinowej




SKŁADNIKI na 2 porcje:
marynata:
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy rozmarynowej np. Monini
2 łyżki konfitury żurawinowej


 2 piersi z kurczaka (po ok. 150 g każda)


Wszystkie składniki marynaty umieść w słoiczku, szczelnie zamknij i wstrząsaj nim przez kilkanaście sekund. Piersi z kurczaka zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.
Zamarynowane piersi grilluj bez tłuszczy na patelni grillowej lub  tradycyjnie grilluj na złoty kolor.

1 porcja zawiera średnio:

energia: 240 kcal
białko: 32 g
węglowodany: 3,5 g
błonnik: 0,2 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 87 mg


5 komentarzy:

  1. Od samego rana takie pyszności :)
    Chyba wiem co dzisiaj na obiad zrobię :)))
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna marynata:) będzie trzeba wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia cudownie, aż chce się jeść. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacja cos pod moje kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń