piątek, 27 lutego 2015

Lekkie ryżowe pierogi leniwe




  Dzisiaj przepyszna, lekka i bezglutenowa propozycja, której musicie koniecznie spróbować!  Danie szybkie do wykonania, pierożki są bardzo delikatne w smaku, miękkie i wilgotne. Idealne. Polecam Wam bardzo gorąco!


SKŁADNIKI (na 2 porcje)
200 g chudego twarogu (najlepiej mielonego)
1 jajko
25 g mąki ryżowej
do podania: jogurt naturalny 

Twaróg zmiel. W misce umieść ser, jajko i mąkę ryżową.  Wymieszaj dokładnie - najlepiej przy pomocy blendera lub melaksera by uzyskać jednolitą masę.
W dużym garnku zagotuj wodę i lekko posól. Przy pomocy łyżki (ja używałam  2 łyżek małej i dużej by pierogi były bardziej kształtne) wrzucaj pierogi na gotującą się wodę. Gdy pierożki wypłyną na powierzchnie gotuj je jeszcze 1 minutę i za pomocą łyżki cedzakowej delikatnie wyjmij na talerz.
Podawaj z jogurtem.

Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:
energia: 176 kcal
białko: 24 g
węglowodany: 13 g
błonnik: 0,5 g
tłuszcze: 0,9 g
cholesterol: 81 mg



16 komentarzy:

  1. Te kluseczki muszą być bardzo delikatne. Taki urok mąki ryżowej. Z chęcią spróbuję je zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryżowe? Tego jeszcze nie widziałam :) Wyglądają bardzo delikatniuśko i puszyście. Jak żadne inne. Koniecznie chcę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie to by była jedna porcja, pycha:D

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają jak chmurki , pycha !! chętnie bym zjadła tak pyszne leniwe ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O proszę, smacznie i szybko! Nie rozumiem ludzi, dla których "powodem" jedzenia fastfoodów jest brak czasu na zrobienie normalnego posiłku! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podobają mi się te kluseczki! A dzisiaj akurat kupiłam twaróg ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę koniecznie zrobić :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. hej zrobilam te pierozki ale wyszly mi bardzo twarde, czy takie wychodza czy zrobilam cos nie tak?

    OdpowiedzUsuń
  9. hej zrobilam te pierozki ale wyszly mi bardzo twarde, czy takie wychodza czy zrobilam cos nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzą bardzo miękkie i delikatne. Jeśli sa za twarde to może dodałaś zbyt dużo mąki lub ser był zbyt suchy.

      Spróbuj jeszcze raz bo naprawdę warto :) Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Wypróbowałam przepis - Pyszne!
    To jest to, czego szukałam :)
    Bezglutenowe danie mączne. Te leniwe pierogi są tak proste w przygotowaniu, a smakiem nie odbiegają znacznie od tych "tradycyjnych". Są za to delikatniejsze.
    Dziękuję!
    Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Masz bardzo fajne przepisy. W wielu z nich pojawia się mąka ryżowa lub kukurydziana. Myślisz, że mogę ją zastąpić mąką żytnią 2000?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety na pewno nie we wszystkich przepisach i nie w proporcjach 1:1. Bardziej sprawdzi się np. mąka gryczana, a z żytnią z pełnego przemiału trzeba pomanewrować z dodawaną ilością...

      Usuń
  12. Zapisuję i jutro robię, bloga przeglądam dalej, wszystko wygląda przepysznie! :) Zapraszam do mnie www.feeleat.blogspot.com na zdrową kuchnię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jadłam takich pierożków :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyszły! : )

    To znaczy jak zwykle zmieniłam troszkę przepis, ale i tak wyszły chmurki - dodałam 2 jajka (chciałam więcej białka), 50 g twarożku więcej, no i analogicznie maki ryżowej - cudny przepis, dziekuję!

    Zajmuje dosłownie 10 min, polałam ghee i skwarkami migdałowymi, fantastyczne.

    OdpowiedzUsuń