poniedziałek, 13 maja 2013

Pasta do kanapek: jajeczno - drobiowa


Ostatnio mam fazę na różnego rodzaju pasty kanapkowe - smaruje nimi kanapki i bogato obkładam warzywami, używam jako "smarowidła", robię przekąski z pełnoziarnistymi krakersami lub dipy do warzyw...
Pasty to nie tylko świetna metoda na czyszczenie lodówki, a przede wszystkim propozycja na pyszną i dietetyczną przekąskę i  obkład do kanapki. Moje dziecko najbardziej lubi pastę z jajek i szynki drobiowej . Smaruje te kanapki dodatkowo ketchupem, ja natomiast obkładam warzywami.
To kolejny przepis z cyklu "szaleństwa ze Speedcookiem", który przygotowanie takiej pasty skraca do 1 minuty, ale można ją zrobić przy pomocy zwykłej tarki.
Polecam Wam gorąco! 

SKŁADNIKI:
2 jajka ugotowane na twardo
200 g polędwicy drobiowej
100 g chudego serka twarogowego (u mnie President 0% z rzodkiewką)
1/2 pęczka szczypiorku
kilka rzodkiewek
sól, pieprz do smaku

Jajka, szynkę i rzodkiewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Szczypiorek drobno posiekaj.
Wszystkie produkty wymieszaj razem, dopraw do smaku ( ja nie dodawałam soli). Odstaw do lodówki na godzinę i podawaj.

Dla użytkowników speedcooka: wrzuć wszystkie produkty do misy i zmiksuj  (obroty 8, 30 sekund), Dalej postępuj jak powyżej.

Smacznego :)


100 g pasty zawiera średnio:
energia: 87 kcal
białko: 14 g
węglowodany: 1,8 g
błonnik: 0,6 g
tłuszcze: 3 g
cholesterol: 159 mg









3 komentarze:

  1. bardzo fajna ta pasta, zapiszę sobie ten przepis ,bo często szukam czegoś by posmarować swoje kanapki - taki zdrowy i smaczny ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja myślałam że to tort i się zastanawiam co ma tort do pasty jajeczno-drobiowej? haha :D pasta genialnie zdrowa i pomysłowa, na pewno smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fantastycznie podane:)
    smakowite sandwiche:D

    OdpowiedzUsuń