środa, 12 czerwca 2013

Batoniki otrębowe - bez mąki i cukru





Niezwykle szybkie i proste do wykonania batoniki otrębowe. Zdrowa bomba błonnikowa - idealna do kawy lub na drugie śniadanie. Bez dodatku mąki i cukru. Przechowywane w lodówce długo zachowują świeżość. Polecam gorąco!

SKŁADNIKI:
70 g otrębów owsianych Kupiec
80 g otrębów granulowanych (czarna porzeczka) Kupiec
50 g rodzynek
20 g słonecznika
50 g płatków migdałowych
3 jajka
50 g miękkiego masła
1/3 łyżeczki cynamonu


Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Blachę o średnicy ok. 20x20 wyłóż papierem do pieczenia, wysyp masę i za pomocą łyżki dobrze wciśnij w dno. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Wystudź  i pokrój na podłużne batoniki.
Przechowuj w szczelnym pojemniki w lodówce.

1 batonik (30g) zawiera średnio:

energia: 85 kcal
białko: 3,83 g
węglowodany: 9,3 g
błonnik: 4,94 g
tłuszcze: 5,87 g
cholesterol: 68 mg



14 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a można zamiast rodzynek dodać żurawinkę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej - lub drobno posiekane śliwki czy morele :)

      Usuń
    2. no to robię dzisiaj ;))

      Usuń
    3. a tak w ogóle to wyszły takie:

      https://www.dropbox.com/s/25s9zii6xxguqbm/2013-06-14%2019.08.32.jpg

      (szkoda, że nie mogę wstawić zdjęcia :) )

      pyszniutkie :)

      Usuń
  3. Kapitalna przekaska na dlugi spacer albo rowerowa przejazdzke.

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo są świetne !!taka zdrowa przekąska zawsze mnie kusi ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo, następny przepis z Twojego bloga, który trzeba wykorzystać! :) jesteś świetna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała przekąska. Idealne II śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moim zdaniem 25 minut to za dużo, wystarczy 20. Same ciastka pyszne polecam bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  8. czy to jest tak zdrowe jak same otręby?

    OdpowiedzUsuń