środa, 19 czerwca 2013

Spring rolls z łososiem i szparagami




Spring rolls w wiosennym, nietypowym wydaniu. Szparagi owinięte plastrami wędzonego łososia,zawinięte w delikatne arkusze papieru ryżowego. Lekka, smaczna i zdrowa przekąska na ciepłe dni, którą można dowolnie modyfikować. Świetne jako przystawka lub lekka kolacja. Można jeść z różnego rodzaju dipami, sosami itp.  Polecam gorąco!

SKŁADNIKI:
200 g wędzonego łososia w plastrach
1 duży pęczek szparagów

1 op. papieru ryżowego
1/2 cytryny

Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe końce i ugotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 10 minut).
Odcedź i ostudź.
Arkusze papieru ryżowego zwilż wodą  połóż na desce. Na papierze na środku ułóż plastry łososia i skrop sokiem z cytryny. Następnie połóż  szparagi. Boki papieru ryżowego zwiń  do środka i dokładnie zawiń w roladkę jak tradycyjne spring rolls.
Wyszło mi 6 sporych sztuk :)

 Smacznego :)


1  porcja ( 1 duży spring rolls) zawiera średnio:

energia: 78 kcal
białko: 8,67 g
węglowodany: 5,14 g
błonnik: 1,06 g
tłuszcze: 3 g
cholesterol: 23,62 mg

 

8 komentarzy:

  1. Genialny pomysł!! Zawijane szparagi cieszą smakiem i wygladem, w wydaniu z łososiem muszą być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. swietny pomysl ! moim zdaniem idealny by był dip z koperkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. niesamowicie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam :) ostatnio mam fazę na łososia wędzonego, a i szparagi polubiłam :) tylko trzeba będzie papier ryżowy kupić

    OdpowiedzUsuń
  5. Nominowałam Cię do Liebster Blog: http://shelovesfitness.blogspot.com/2013/06/nominacja-do-liebster-blog-awards.html :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie pyszne i takie mało kaloryczne? Faktycznie light! :) Ale wiesz, myślałam najpierw, że te szparagi to ogórki, haha, w sumie chyba wolałabym zastąpić szparagi ogórkami. Albo czymś innym, bo za szparagami nie przepadam. Mimo to, jak zwykle jesteś wspaniałą inspiracją.

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie jadłam szparagów.. ale pomysł wydaje mi się ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń