środa, 17 lipca 2013

Frużelina czereśniowa z ksylitolem



  Kolejny przepis od koleżanki Grażynki - oczywiście zmodyfikowany przeze mnie do wersji bardziej dietetycznej;) Frużelina jest świetna jako dodatek do lekkich deserów, jogurtu czy naleśników. Warto mieć w lodówce :)

 SKŁADNIKI:
500 g wypestkowanych czereśni
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ½  szklanki wody
1/2  szklanki ksylitolu
2 łyżki soku z cytryny
2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody

Wypestkowane czereśnie wrzuć do garnka, dodaj ksylitol i podgrzewaj. Gdy owoce zaczną  się gotować wlej sok z cytryny i gotuj 3-4 minuty. Dodaj wodę ze skrobią i intensywnie mieszaj . Rozpuszczoną żelatynę  powoli dodaj do owoców i dokładnie wymieszaj. Gorącą frużelinę przelej do czystych słoików i zostaw do następnego dnia. Przechowuj w lodówce. 

Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
Przed podaniem  wystarczy ją lekko podgrzać w ciepłej wodzie.

Smacznego :) 


100 g frużeliny zawiera średnio:

energia: 107 kcal
białko: 0,86 g
węglowodany: 26,2 g
błonnik: 1,17 g
tłuszcze: 0,29 g
cholesterol: 0 mg


3 komentarze:

  1. już ją widzę na pysznych naleśniczkach *-* mniam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi ochoty narobiłaś. Jutro to na pewno będę robić :)

    Oczywiście dodaję do obserwowanych i zapraszam do siebie :)

    http://daariaaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń