środa, 24 lipca 2013

Zupa krem z bobu



U mnie nadal króluje bób :) Dzisiaj propozycja na zupę krem z bobu. Delikatna, kremowa, lekka i niezwykle wartościowa w składniki odżywcze oraz błonnik. O bobie i jego wartościach tutaj
Zachęcam Was bardzo do próbowania i eksperymentowania z tym niezwykłym warzywem :)


SKŁADNIKI na 3 porcje :
400 g ugotowanego i obranego bobu
1/2 cebuli
1 duży ziemniak (200 g)
1 łyżka oliwy z oliwek
0,5 -0,6 litra bulionu warzywnego
sól, pieprz


Ziemniak i cebule obierz i pokrój w kostkę. Do głębokiego garnka wlej oliwę i  podsmaż cebulkę oraz ziemniaka. Zalej bulionem i gotuj ok. 12 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj bób i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Zupę zmiksuj, dopraw do smaku sola i pieprzem.
Zupę możesz zaprawić jogurtem naturalnym lub posypać startym Parmezanem.


 Dla użytkowników Speedcooka: do naczynia miksującego wrzuć ziemniaki i cebulę i rozdrobnij - prędkość 6 , czas 5 s., dodaj oliwę, bulion i gotuj (prędkość 1L, gotowanie, 12 minut). Następnie dodaj bób i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Całość zupy zmiksuj ( prędkość 9 , czas 12 s.). Dopraw do smaku.

Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:

energia: 174 kcal
białko: 11 g
węglowodany: 32 g
błonnik: 9 g
tłuszcze: 4
cholesterol: 0 mg


5 komentarzy:

  1. Brzmi smakowicie. Miałam ochotę na zielony groszek ale dzisiaj wygrywa bób. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna. Też sobie dzisiaj tak zrobiłam:) bardzo smaczna::D:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć :)
    Ze względu na tematykę Twojego bloga, chciałabym Cię zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie z okazji urodzin mojego bloga :) http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
    pozdrawiam :)
    Daria

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobra i syta, ja dołożyłam odrobinę pesto i prażony słonecznik. Dziękuję za inspirację. Nagła potrzeba rozmrożenia zamrażalnika wywołała potrzebę zrobienia czegoś z mrożonego bobu :)

    OdpowiedzUsuń